Дмитрий Медведев: Изборите в Русия минаха честно и справедливо
Дмитрий Медведев: Изборите в Русия минаха честно и справедливо / снимка: Reuters

Парламентарните избори в Русия минаха честно и справедливо, не бе използван никакъв административен ресурс. Това заяви президентът Дмитрий Медведев на среща с привърженици, предаде ИТАР-ТАСС. "Очевидно е, че изборите бяха принципно различни от онова, което всички бяхме виждали преди - по различни причини", каза Медведев.

"Мога да споделя своите усещания: "Единна Русия" получи точно това, което има - ни повече, ни по-малко: в този смисъл става дума за честни, справедливи, демократични избори", заяви той. "Всичките приказки за необуздано използване на административния ресурс . . . Че къде е пък тоя ресурс?", добави Медведев.

Руският президент отбеляза също, че идеята за съставяне на "голямо правителство" след изборите не е "прекратила своето съществуване". По предложение на премиера Владимир Путин - лидер на управляващата партия "Единна Русия", Медведев оглави нейната изборна листа. В "Единна Русия" обаче засега не знаят дали президентът планира да влезе в партията, посочва ИТАР-ТАСС. "При първа възможност ще направим опит да зададем въпроса и ще внесем яснота, но всичко с времето си", заяви днес на пресконференция Андрей Воробьов от ръководството на "Единна Русия".

Шефът на кремълската администрация Сергей Наришкин не изключи вчера възможността до месеци - след края на изборния цикъл в Русия (парламентарните избори и президентските през март), Медведев да оглави "Единна Русия", пояснява агенцията.

Същевременно Комунистическа партия на Руската федерация обяви, че ще внесе жалба във Върховния съд на Русия, за да протестира срещу масови измами и нарушения на парламентарните избори, предаде Франс прес. "Подготвяме жалба до Върховния съд на Русия. Ще я внесем, когато Централната избирателна комисия публикува официалните резултати от изборите", заяви Иван Мелников, заместник-председател на руските комунисти. Партията ще внесе и жалби в местни съдилища срещу нарушения в най-малко 1600 избирателни бюра.

Около две хиляди жалби за нарушения на изборите са постъпили и в асоциацията за защита на правата на избирателите "Граждански контрол", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съпредседателя на асоциацията Ярослав Терновский.

Франция призова Русия да изясни всички нарушения на правата на избирателите в хода на парламентарните избори, предаде Франс прес, като се позова на говорител на френското министерство на външните работи. "Призоваваме да се внесе яснота по твърденията за нарушения, които фигурират в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа", заяви заместник-говорителят на външното ведомство Ромен Надал.

Руските парламентарни избори са били белязани от чести нарушения при преброяването на гласовете, както и изборни измами, включително гласуване с повече от една бюлетина или предварително поставяне на бюлетини в урните. Това заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, цитирана от Франс прес. ОССЕ беше изпратила наблюдатели на парламентарните избори в Русия. "Вотът беше добре организиран, но качеството на процеса се влоши значително при преброяването на гласовете, което беше белязано от чести нарушения на процедурата. Имаше сериозни индикации за т. нар. допълване на урните с бюлетини, се посочва в изявлението на ОССЕ.

Организацията констатира също, че политическата конкуренция е била ограничена и несправедлива по време на предизборната кампания и изтъква липсата на независимост на изборните власти и на медиите, пише БТА. "Въпреки тези недостатъци избирателите използваха правото си да направят своя избор", се посочва в изявлението. В него се препоръчват промени, за да може волята на народа да бъде уважавана.

Въпреки липсата на равно поле за изява на участниците в изборите за руски парламент, руските избиратели се възползваха от правото си да изразят волята си, посочват наблюдателите на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ в свое изявление. В документа се изтъква, че изборите са били технически добре подготвени из цялата територия на Русия, но са били белязани от сливането на ролята на държавата и на управляващата партия, от ограничена политическа конкуренция и от липсата на почтеност.

Наблюдатели от мисията на Общността на независимите държави /ОНД/ пък отбелязва, че руските избори са били в съответствие с демократичните стандарти, предаде ИТАР-ТАСС.