Янаки Стоилов: Евросоциалистите трябва да настояват за финансова лява политика
Янаки Стоилов: Евросоциалистите трябва да настояват за финансова лява политика / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Европейските социалисти трябва да настояват за финансова лява политика според Янаки Стоилов
47985
Европейските социалисти трябва да настояват за финансова лява политика според Янаки Стоилов
  • Европейските социалисти трябва да настояват за финансова лява политика според Янаки Стоилов

Европейските социалисти трябва да настояват за финансова лява политика. Това заяви депутатът от Коалиция за България и лидер на лявото крило в БСП Янаки Стоилов на кръгла маса, посветена на изборните резултати и бъдещето на партията.

Стоилов коментира, че в контекста на проблемите в Европа трябва да се помисли и за социални сфери като образование и здравеопазване.

"След като десните предлагат правила за финансова политика, левицата не може само да ги коментира или колебливо да ги прилага, защото на последния Европейски съвет бяха направени предложения за въвеждане на такива финансови правила по отношение на бюджетния дефицит, на стабилността на финансовата система. Отделен въпрос е, че тези предложения не са минали по легитимния път, за да се превърнат в основни източници на правото на ЕС, а оттам и в задължение на държавите. Не е ли уместно и БСП, и европейските социалисти да настояват в своята политика като политически ангажимент да прилагат минимален процент от БВП за основните социални сфери - за образование, здравеопазване. Има богати и бедни, но във всяка една страна, съобразно с нейните възможности точно тези сектори трябва да получат определени гаранции и това да бъде част от общата лява европейска политика", коментира още Янаки Стоилов.