Връчиха наградите в конкурса за детски рисунки Мисия спасител
Връчиха наградите в конкурса за детски рисунки Мисия спасител / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Днес бяха връчени наградите на отличените деца в националния конкурс за детска рисунка „Мисия спасител". Темата на тазгодишната изложба е работата на пожарникарите.

Деца от всички региони на страната бяха наградени за своите рисунки на тема "Кой и как спасява човешки животи". Тази година малчуганите бяха изобразили на белите листове как пожарникари спасяват хора от горящи сгради.

В предишни години теми на рисунките са били терористични актове, екологични катастрофи и природни бедствия. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и Държавна агенция гражданска защита. Ето защо целта на конкурса е да се проверят познанията на участниците за бедствията, които ни заобикалят, способите за самозащита, взаимопомощ и помощ от специализираните екипи при бедствени ситуации.

Тази година изложбата на рисунките се проведе в Националния дворец на децата в София. Конкурсът стартира 2002 г. под името „С очите си видях бедата", като в него участват деца от три възрастови групи от цялата страна.

Инициативата ежегодно се включва в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието младежта и науката, а в последните години и в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Тази година 27 деца от училища, детски градини и домове за деца лишени от родителски грижи у нас бяха наградени за своите творби.