Уволниха шефката на Паметниците на културата, изразила мнение в медиите
Уволниха шефката на Паметниците на културата, изразила мнение в медиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Рашидов уволни шефката на НИНКН, там се опасяват за съдбата на института
48213
Рашидов уволни шефката на НИНКН, там се опасяват за съдбата на института
Зам.-министър Георги Стоев
  • Рашидов уволни шефката на НИНКН, там се опасяват за съдбата на института
  • Зам.-министър Георги Стоев

Министърът на културата Вежди Рашидов е уволнил дисциплинарно директора на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова. Пред Дарик тя потвърди новината, като обяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Един от мотивите в заповедта за уволнение е мнението на арх. Кандулкова, изразено в медиите във връзка с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас, като според министерството с позициите си тя е уронила доброто име на работодателя си. „Единственото, което казах, е становището на института за този обект”, коментира пред Дарик Йорданка Кандулкова.

„През тези години работих с всички сили. В тези години не успях да кажа „да” на неща, които са според мен „не” и не бива да се случват на културното наследство”, каза арх. Кандулкова. „Начинът, по който го направиха, е изключително мръсен, без да ме повикат, просто дойдоха рано сутрин три дами в черно, за да има свидетели и ми връчиха всичко с куриер. Просто стрелба в упор, то не в упор, ами в челото!”, допълни тя.

Според нея, когато човек бива освобождаван с толкова сериозно наказание, би трябвало да бъде повикан. „Не само че не са ме поканили, но те ми отказаха разговор”, допълни арх. Кандулкова. „Обидата е много голяма. Мисля, че за тези две години и половина работих абсолютно открито и опитах да решавам проблемите - явно това не е политиката на Министерството на културата”, каза още уволнената директорка.

Според нея при уволнението й не е спазен законът, макар че винаги можело да се намерят формални пропуски в работата й на ръководител на националния институт. Но институцията работела вместо със 60, с 48 човека, при липса на пари във фонд „Работна заплата”, с които да се запълнят останалите бройки.

Запитана дали е поставена под въпрос съдбата на института, както твърдят и работещи там, арх. Йорданка Кандулкова допълни, че това е най-притеснителното. „Това е един резултат, който аз почти очаквах, защото може би от три месеца институтът го пекат на бавен огън”, допълни тя.

Междувременно отворено писмо да премиера Бойко Борисов омбудсмана Константин Пенчев, министрите на правосъдието и на културата Вежди Рашидов и Диана Ковачева, работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство застават зад своя директор и протестират срещу уволнението на арх. Кандулкова. Според тях основанията в заповедта за отстраняването й от вчера не отговарят на истината и са незаконосъобразни. „Уволнението на арх. Кандулкова е елемент от безпринципната и безотговорна политика на Министерството на културата спрямо проблемите на културното наследство”, пишат още те.

Системни грешки в работата на директора на Националния институт за недвижимото културно наследство Йорданка Кандулкова са довели до нейното уволнение. Това казва в интервю за Дарик ресорният заместник-министър на културата Георги Стоев. По думите му, докато е заемала тази длъжност, Кандулкова е отказвала да изпълнява нареждания на Вежди Рашидов, нарушавала е и правилата при съгласувателни процедури. Изразената й в медиите позиция във връзка с реконструкцията на сграда-паметник на културата в Бургас пък не била съгласувана с министерството и била проява на нелоялност към него.

Пред Дарик Георги Стоев беше категоричен, че уволнението на директора на института не е част от сценарий за закриването му, каквито опасения изразиха работещи в него. Ето какво още каза Стоев:

Не трябва да се притесняват за съдбата си тези хора. Аз съм човекът, който излиза от този институт. Моята позиция е, че този институт трябва да съществува. Г-жа Кандулкова имаше много добри намерения за много кратко време да реши натрупаните с десетилетия проблеми в института. Но при това си благородно намерение тя пренебрегна някои основни принципи, които следва да се спазват в държавната администрация - като съществуването на йерархия, субординация, дисциплина и лоялност към работодателя. И в желанието си да реши проблемите в много кратко време тя пренебрегваше тези принципи, което доведе до липса на нормална комуникация между института и Министерството на културата и на практика се превърна в пречка за решаването на проблемите. Аз ви уверявам, че Министерството на културата ще направи всичко възможно, въпреки трудните времена, в които живеем, да подобри състоянието на института и да го подкрепи за бъдещето му съществуване и бъдещата му дейност.

По повод изразената в телевизионно предаване позиция на Кандулкова за сграда-паметник на културата в Бургас заместник-министърът на културата Георги Стоев каза:

Архитект Кандулкова не е освободена заради това, че е участвала в телевизионно предаване, по-скоро това участие не е било съгласувано с Министерство на културата. В това участие тя е изразила позиция в пълно противоречие с позицията на министерството по този случай, въпреки че е била писмено уведомена за тази позиция. С това тя е уронила престижа на институцията и всъщност е обслужила тезата на водещата, че институтът е изпълнил коректно своите задължения, а видите ли, Министерство на културата е бездействало. Никой не й е забранил да участва в такива предавания, но когато това предаване е свързано с деликатна тема, по която Министерство на културата вече е изразило становище, тя знаейки за това становище, би трябвало най-малкото да съгласува със своя принципал това свое участие. Не самият факт, че е участвала...а по-скоро това, че е изразила различна позиция от тази на Министерство на културата, което е израз на нелоялност и уронване престижа на институцията.