Подаръци за ромски деца-музиканти
Подаръци за ромски деца-музиканти / sxc.hu

Деца от проекта „Музиката вместо улицата" получиха коледни подаръци на тържество, което се проведе в Центъра за подпомагане на лица и семейства в Сливен. Преди това малките музиканти изнесоха концерт под ръководството на своята ръководителка Радка Кусева.

На проявата присъства цигуларят Георги Калайджиев, който е инициатор на проекта. Парите за подаръците са събрани на благотворителни концерти, изнесени от децата в Германия, където живее и твори Георги Калайджиев. Проектът стартира през 2009 година. Основната му цел е чрез обучение по музика и запознаване с различни инструменти, да се даде шанс на ромските деца за развитие на умения и таланти и за едно по-добро бъдеще.

Самият Калайджиев е от ромски произход. Той започва своя творчески път от Сливен, работил е за софийски симфоничен оркестър, а сега е в Германия, където създава и ръководи камерен оркестър „Студио Концертанте". От Германия той подкрепя проекта чрез набрани от благотворителни концерти средства, с които са закупени инструменти за децата.

Георги Калайджиев изрази удовлетворение от постиженията на децата и увери, че ще продължи да работи за тяхното музикално образование.