Честваме 134 години от освобождението на София
Честваме 134 години от освобождението на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Честваме 134 години от освобождението на София
48679
Честваме 134 години от освобождението на София
  • Честваме 134 години от освобождението на София

134 години от освобождението на София от османско владичество се навършват днес.

Празникът се отбелязва в столицата за десета поредна година, като последните четири пъти се чества пред Паметника на българския опълченец. Предвиждат се прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски" и Фондация „Героите на България".

Годишнината ще бъде отбелязана с благодарствен молебен, който ще бъде отслужен в 10.00 часа в храма Света Неделя". Половин час по-късно програмата предвижда провеждане на литийно шествие от църквата до паметника на Цар Освободител, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Шествието ще бъде съпроводено с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, а в 11.30 часа пред Паметника на българския опълченец ще започне празнична програма. На тържеството ще присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На днешната дата през 1878 година в София навлизат руски части под ръководството на генерал Йосиф Гурко, които са тържествено посрещнати от местното население. Същия ден в катедралния храм „Св. Неделя" е отслужен тържествен молебен в присъствието на генерала, с което градът окончателно е освободен от османско робство.