Свиленградчанчета с държавна стипендия за даровити деца
Свиленградчанчета с държавна стипендия за даровити деца / netinfo

10-годишните свиленградчанчета Гарабет Ховсеп Казазян и Антоан Скерлев са сред стипендиантите, които ще получават държавна стипендия за даровити деца през 2012 г. Гарабет и Антоан са млади тромпетисти, възпитаници на детската школа за  духова музика към община Свиленград.

След заявление  и мотивирано предложение от общината те са одобрени по изискванията на държавната програма за закрила на деца с изявени дарби. По нея държавата отпуска по 135 лева на месец за стимулиране на талантливи деца до 18-годишна възраст. Между 1000 и 1500 деца в страната получават стипендии за високите си постижения в различни области, постигнали класиране на първо, второ или трето място на национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

През ноември 2011 година свиленградските музиканти заеха призовите места на VI международен фестивал за млади тромпетисти, който се състоя в Стара Загора. Гарабет Ховсеп Казазян спечели първото място на престижния музикален форум, а Антоан Скерлев се нареди веднага след него на второ място. Освен това Гарабет получи и награда за най-успешен дебют, а Антоан - за най-малък участник в конкурса.

Успешното им представяне се дължи на добрата работа на техния ръководител  Пенчо Пенчев - преподавател по тромпет в музикалните училища в Пловдив и Стара Загора. Пловдивският музикант е носител на национални и общински отличия за педагогически успехи и единственият чужденец до момента, удостоен с наградата "признание за високи постижения и спечелени награди от негови ученици" на международния музикален конкурс "Охридски бисери" в Македония, където е носител и на почетната титла "професор".