Голям пожар в цех за смоли в завод „Оргахим” в Русе, няма обгазяване
Голям пожар в цех за смоли в завод „Оргахим” в Русе, няма обгазяване / снимка: Impact Press Group
Пламна цех за смоли в русенския завод „Оргахим”
48964
Пламна цех за смоли в русенския завод „Оргахим”
  • Пламна цех за смоли в русенския завод „Оргахим”

Пожар гори в цеха за алкидни смоли на завод „Оргахим” в Русе. Огнената стихия избухна малко преди 21.00 ч., а сигнал за инцидента бе подаден на телефон 112 в 21.03 ч., съобщи пред Дарик директорът на МВР в града комисар Светослав Първанов. Към полунощ пожарът бе локализиран на територията на помещението, в което е възникнал.

Огънят предизвика множество взривове. От пламъците е рухнал покривът на сградата.

Няма пострадали хора, трима работници са леко обгазени. При възникването на пожара в цеха е имало шестима работници, те са прегледани от медицински екип, няма опасност за здравето им.

Предположенията са, че пожарът е възникнал в резултат на прегряване на топлоносителя, който подгрява реакторите. Това е довело и до разлив на разтворители като терпентин, ортоксилол и растителни масла. Огънят се е разраснал бързо, защото количествата на тези химикали в цеха са много големи, обясни областният управител Стефко Бурджиев. Пламъците предизвикаха и много взривове.

Като бивш шеф на „Гражданска защита” той се опита да успокои гражданите на Русе, и обясни, че обгазявания не може да има. „В резултат на горенето не може да има сериозни последствия. Това, което виждате, е най-вероятно от непълното изгаряне на растителните масла; въглеводородни смеси, които не са токсични и опасни за гражданите. Поради тези причини ние взехме решение да не правим някакво предупреждение в този късен час и да панираме излишно гражданите”, заяви той.

На мястото на пожара се намират 30 пожарникари от русенската противопожарна служба, заяви комисар Димитър Павлов, началник на Пожарната. Изпратени са и допълнителни екипи за помощ от Велико Търново, Горна Оряховица, Разград и Силистра. Поддържа се и непрекъсната връзка с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и с главния секретар на МВР Калин Георгиев.

„В резултат на топлинното въздействие се създават условия при повишаване на налягането да възникне експлозия във всеки един от тези съдове, включително и във тръбопроводите. В момента предвиждаме нашите екипи да работят на безопасно разстояние, замерваме постоянно в зоната, където те работят, какви токсичности се отделят. В момента най-важно е да овладеем обстановката и да не допуснем пожарът да се разпространи в съседни сгради”, коментира шефът на пожарната.

За да достигнат до огнището на пожара огнеборците използват само водни струи с лафетни накрайници от пожарните коли. Гасенето е трудно, защото сградата е висока, обясни комисар Павлов. „Не е лесно да достигнем до всички точки с вода за гасене, много ни е трудно. Това, което мога да кажа със сигурност, е, че обстановката не се усложнява”, обясни още Павлов.

Кметът на Русе Пламен Стоилов, който също бе на мястото на инцидента, бе категоричен, че няма място за паника. „Никакво основание за притеснение. Създадена е много добра организиция и отлична координация между силите и средствата на общината, областта, областната дирекция на полицията. Предприети са всички мерки за защита на хората в района. В момента се прави анализ на това, което се отделя като вредни вещества”, каза кметът.

„Категорично заявявам, че жителите на Русе нямат основание за притеснение. Смятам, че и вятърът, който е над града, е благоприятен и няма да има сериозни последици”, категоричен беше той.

Предстои следствието и компетентните органи да установят причините за пожара. При горенето на органични вещества се отделят различни видове токсични продукти, които не са безобидни за хората. Това, което е благоприятно е, че дима е лек и се отделя в атмосферата, а не пада над града. Какви са пораженията ще стане ясно от резултатите, които ще покажат мобилните лаборатории на Регионалната инспекция по околната среда и водите, които също бяха разположени на различни места в града заради инцидента. Към момента според замерванията във въздуха се отделят единствено сажди.

„Оргахим” произвежда бои, лакове, емайллакове, грундове, лепила, електроизолационни лакове, смоли. Дружеството е единствен производител в страната на анхидриди и най-голям производител на пластификатори и алкидни смоли.