Най-добрите специалисти - как да ги намерим?
Най-добрите специалисти - как да ги намерим? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Най-добрите специалисти – как да ги намерим?
49013
Най-добрите специалисти – как да ги намерим?
  • Най-добрите специалисти – как да ги намерим?

У нас временната заетост се утвърждава все повече, макар и да не е на нивата в развитите европейски икономики. Оказва се, че това е един от добрите механизми за работодателите да намерят „точните хора за точната работа", а за самите специалисти - да натрупат опит и умения в различни сфери, по различни проекти, което да им отвори вратите към успеха.

Как се намират най-добрите специалисти? Отговор ще потърсим от Георги Георгиев, изпълнителен директор на Adecco България - европейски лидер в осигуряването на заетост.

Вие се занимавате основно с осигуряването на временна заетост. Какви са предимствата на подобен тип работа - и за работника, и за работодателя?

От гледна точка на работотдателите това са, че могат да намерят правилните хора за определен период, който им е нужен - например, за някакъв проект или за пик в работата, който имат в момента. От гледна точка на работниците също, защото например ако нямат много опит, това е много добър начин да натрупат такъв; също така това е много добър начин да покажат на работодателя уменията и потенциала си. Това се случва много често - когато определени работници покажат уменията и потенциала си, след това имаме запитвания от работодателя дали за друга работа може да му намерим същите хора. Това дава възможност на всеки работник да натрупа опит и знания и да стане по-конкурентен на пазара. Виждаме го все повече като тенденция през 2011 г. и го очакваме за 2012 г. работодателите да търсят хора с все повече опит в различни сфери. Натрупването на такъв опит от кандидатите може да стане именно чрез работата по различни проекти.

Кога основно работодателите имат нужда от допълнителна работна ръка - около пиковите туристически сезони, лятото - за строителството и други? Очертайте основните сфери, в които предлагате помощ на работодателите, за да си осигурят допълнителни кадри?

Не мога да кажа, че има точно сезон. Типичните сезонни работи като туристическата или строителната индустрия не използват временна заетост, те набавят персонал по друг начин. Временната заетост се използва типично от мултинационалните фирми или компаниите, които се занимават с производство и цикличността на нуждата им от повече работна ръка зависи от производството. Има фирми, които в началото на годината търсят допълнително счетоводители покрай приключванията; други пък имат нужда от повече хора във второто тримесечие покрай търговете, а трети - след лятото. В логистичния бизнес и търговията е най-засилено търсенето във второто и четвъртото тримесечие. Във всеки вид бизнес има някаква цикличност и търсенето на допълнително кадри за определен период от годината зависи именно от тази цикличност.

Какъв е спектърът на кадри, които може да осигурите на работодателите и как ги подбирате?

Спектърът е абсолютно целият - каквито нужди има дадена фирма. Нашата фирма предлага най-различни видове услуги, в смисъл, че ние може да помогнем на дадена фирма да намери кандидати за постоянно, ако има нужда от това; такива, които биха взели за определени проекти, както и възможността - да вземат временно кандидати по определен проект и ако преценят, след това да ги назначат на постоянна работа. Така че сядаме с всеки отделен клиент, разбираме от какви кадри точно се нуждаят и за какъв период от време и ги осигуряваме, като съгласуваме с тях стратегията, с която да подберем кадрите.

А как подбирате хората, за да сте сигурни, че когато изпращате един специалист в дадено предприятие за шест месеца например, той наистина има нужните знания и умения, за да се справи с поставените задачи?

Това е нещото, в което сме се специализирали да правим добре. Ние се стараем да разбираме най-добре бизнеса на нашите клиенти и от друга страна - да познаваме достатъчно добре кадрите - от какво те разбират и какво те могат да предложат, какво ги мотивира, за да покажат най-доброто от себе си.

Преди да предложите определен специалист за дадено предприятие, как проверявате неговите възможности? Какъв е механизмът, по който оценявате кадрите преди да ги изпратите на определено работно място?

Ние работим с всички кандидати по много различни начини и търсим много различни канали. Ние участваме в много панаири за предлагане на работа, с повечето университети имаме програми, по които работим с много специалисти; имаме програми за специалисти, които смятаме, че ще бъдат търсени. Освен това ние интервюираме кандидатите, след това ги подлагаме и на тестове, за да може да определим много точно дали определен кандидат има нужните знания, за да покрие изискванията на нашия клиент. Целта на интервюто пък е да установим каква е мотивацията на даден специалист и чак когато преценим всички тези фактори, ние го изпращаме на нашите клиенти, за да имаме сигурност, че той ще отговори на техните нужди в компанията.

Водите ли статистика каква част от хората, които сте изпратили на определана позиция после са получили предложение за постоянна работа?

Да, това е статистика, която водим. Някъде около 30-40%.

Това висок или нисък процент е?

Тъй като ние предлагаме тази услуга във всички страни от Европа, в България процентът е висок, тъй като нашите клиенти много често имат нагласата, че хората, които наемат временно, в последствие ще останат при тях на постоянна работа. Това е един вид проба. За Европа процентът е по-нисък, тъй като там този вид работа е много по-често срещан и много повече кандидати предпочитат да работят така, а не на постоянно работно място.

Очаквате ли временната заетост да се утвърди в България и да стане малко по-предпочитан тип заетост, отколкото е в момента?

Временната заетост не е предпочитан или непредпочитан вид заетост, тя е просто един вид заетост, която е нормална за различните периоди от живота на човека. Тя ще се развива и ще я има, но тя никога няма да е по-голямата част - тя рядко е повече от 2% от заетостта на населението в една страна.

Като цяло - какви са очакванията Ви за пазара на труда тази година? Отвсякъде идват прогнози, че безработицата ще продължава да расте - вие подкрепяте ли една такава прогноза?

Аз съм голям оптимист и смятам, че хората, които имат добри умения и добра мотивация да работят, ще бъдат търсени и ще имат работа. Нашият опит сочи точно това - хората, които имат умения са търсени специалисти, биват оценени и бизнесите търсят все повече такива хора.

Adecco е една от компаниите, включени в Fortune Global 500 company, както и водещ лидер в предоставянето на услуги в областта на човешките ресурси. Регистрирана в Швейцария и ръководена от мултинационален екип, от Adecco Group предоставя гъвкави схеми за управление на човешкия капитал на своите клиенти в над повече от 60 държави по света.

Adecco е четвъртият най-голям работодател в света с над 700 000 служители дневно.

Като част от Adecco Group Adecco България присъства на българския пазар от 2006 г. и оперира чрез своята мрежа от клонове в трите най-големи града - София, Варна и Пловдив.

Компанията предоставя цялостни решения в областта на управлението на човешкия капитал като наемане и подбор на персонал, временна заетост, управление на проекти, обучения, аутсорсинг, HR консултации и други.