Българските моряци от „Коста Конкордия” напуснали кораба безпроблемно
Българските моряци от „Коста Конкордия” напуснали кораба безпроблемно / снимка: Reuters
Българските моряци от „Коста Конкордия” напуснали кораба безпроблемно
49091
Българските моряци от „Коста Конкордия” напуснали кораба безпроблемно
  • Българските моряци от „Коста Конкордия” напуснали кораба безпроблемно

Шестимата български моряци от "Коста Конкордия" не са изпитали затруднение при напускането на потъващия край бреговете на Тоскана кораб. Това съобщи за Дарик Йордан Ачев, съсобственик на фирма "Комак", дъщерна на "Корабоимпекс". Варненската фирма е съдействала за качването на българските моряци на лайнера.

Българските са използвали накланянето на плавателния съд и така са успели да се спасят, обясни Ачев. "Живи и здрави са, слава Богу. В добро настроение са, доколкото е възможно след подобен инцидент", отбеляза шефът на "Комак".

Моряците Росен Димитров, Детелин Добрев, Камен Пеев, Георги Стоев и Николай Вачев, и шестимата от Варна, са част от изпълнителския състав на кораба - ел. техници и тръбари, които поддържат ВиК-системата. Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия".

Моряците са настанени по хотели, като четирима от тях са на едно място, а другите двама - на друго. Мъжете са на възраст между 35 и 45 години. Всичките са опитни моряци. На "Коста Конкордия" плават поне от 4-5 години.

Засега никой от мъжете не е заявил желание да спре да плава. Вероятно всички ще си дойдат във Варна.

За Италия ще замине представител на Министерство на външните работи. Заедно с представител на фирмата ще бъдат проведени срещи с всеки един моряк поотделно.

Според официалните данни на борда на "Коста Конкордия" е имало 8 българи. Христо Христов работел като фотограф. Сред пътниците пък е била и българката Донка Тодорова.

Възможно е на борда да е имало още няколко българи, които са работили в хотелската част, разкри Йордан Ачев. Нашенките са се качили на борда без фирма-посредник. Две от момичетата са от Варна. Ачев заяви, че лично ги познава, но няма информация за тях.

Инцидентът с 290-метровия "Коста Конкордия" стана вечерта на петък, 13-и януари, Луксозният лайнер с 4234 души пътници и екипаж заседна в плитчини близо до остров Джилио в областта Тоскана. Построеният през 2006 г. луксозен плавателен съд е на стойност 450 млн. евро. Сред екстрите на плаващия дворец са 5 ресторанта, 4 басейна и 13 бара.