Хореографът Стоян Господинов постави два танца в Украйна
Хореографът Стоян Господинов постави два танца в Украйна / Стоян Господинов

Два фолклорни танца постави в с.Каменка, Измаилска област /Украйна/ главният художествен ръководител на ПФА"Добруджа" Стоян Господинов. Той бе поканен от Районния комитет за култура в гр. Измаил и от кмета на 6-хилядното село Каменка да подготви ансамбъл „Колорит" от селото за традиционния Рождественски бал на 14 януари, с който се отбелязва настъпването на Новата година.

Фолклорната трупа в село Каменка наброява 140 танцьори. „Участниците са бесарабски българи, но има и руснаци, и украинци. Отношението към България и българския фолклор е много топло и радушно. С хората от ансамбъла репетирахме по 7-8 часа на ден, в продължение на 5 дни. Поставих два танца - мъжки коледен и женски шопски танц, със съпровод на мъжки хор. Вплетохме в спектакъла традиционни коледни наричания, получи се изключително красиво изпълнение, което бе бурно аплодирано", разказа пред Дарик Господинов. Рождественският бал се е състоял в Двореца на спорта в Каменка, където обикновено празнуват жителите на селото.

Стоян Господинов работи със състав "Колорит" вече 15 години, откакто датират и културните връзки на Добрич с украинската област. Той припомни, че миналата година бе сключена културна спогодба между Шабла и с.Каменка, а такава с община Крушари вече има от няколко години.

На 30 януари 42 деца от детската студия на ПФА"Добруджа" заминават за Италия за участие в световен фолклорен фестивал. Той ще се проведе от 1 до 12 февруари в град Агридженто. В престижния форум ще участват състави от Венецуела, Бразилия, Австралия, Сърбия.

Хореографът Стоян Господинов постави два танца в Украйна
netinfo