Фестивалът Сънданс чества зрялото независимо американско кино
Фестивалът Сънданс чества зрялото независимо американско кино / снимка: Reuters

Двадесет и осмият филмов фестивал "Сънданс" в Парк сити, щата Юта, се открива днес и 10 дни ще свидетелства за "качеството" и "зрелостта" на независимото американско кино, оповестиха организаторите, цитирани от Франс прес.

Фестивалът, основан от Робърт Редфорд, дава възможност да се видят независими филмови продукции от САЩ и чужбина. Тази година ще бъдат представени 117 пълнометражни филма от 30 страни, сред които 45 режисьорски дебюта. 24 от тях ще участват в надпреварата за отличията. Предвидени са и 91 световни филмови премиери.

Тази година филми за войните в Ирак и Афганистан не са включени в конкурсната програма за документално кино. Затова пък свалянето на египетското правителство е представено в лентата "1/2 Революция", израелско-палестинският конфликт е показан чрез личната история на палестински видеооператор любител в "5 счупени камери", а дейността на Цахал /израелската армия/ в палестинските територии - в The Law in These Parts.

Засегнати са и други наболели теми, от ядрената енергия (The Atomic States of America) и американската здравна система (Escape Fire) до войната срещу наркотиците ("Домът, в който живея") и сложните взаимоотношения между хомосексуалистите и църквата (Love Free or Die), посочва БТА. Документалният филм "Невидима война" пък разследва темата табу в американската армия - изнасилвания на жени войници от техни колеги мъже.

С интерес се очаква също представянето на игралните филми на Спайк Лий и на британеца Стивън Фриърс.

Сред знаменитостите, които ще присъстват на фестивала от 19 до 29 януари, са Катрин Зита Джоунс, Зоуи Салдана, Сигърни Уивър, Брадли Купър, Ричард Гиър, Брус Уилис.