Семейство се оплака от груб арест, подозира политически натиск
Семейство се оплака от груб арест, подозира политически натиск / DarikNews.bg, архив
Марин Марковски
49321
Марин Марковски
  • Марин Марковски

Столично семейство се оплака, че срещу тях е било упражнено насилие по време на полицейска акция. Домът на Петър и Малина Начкови е бил обискиран в събота, а двамата са били арестувани. Полицията е открила пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването. Начкови обаче твърдят, че спецполицаите са използвали физическа сила и са превишили правата си. Дъщерята на семейството - Ралица, е автор на група срещу премиера Бойко Борисов във Facebook. Начкови са освободени малко след края на проверката.

Начкови били задържани, докато се возели в колата си, а впоследствие отведени до дома им в Мировяне. Полицията е действала по сигнал за съхранение на акцизни стоки без бандерол. Именно такова досъдебно производство било образувано през 2009 година срещу Петър Начков, което засилило подозренията на полицията. Началникът на Второ РПУ Красимир Кръстев обаче отрече 20-те полицаи, участвали в акцията да са употребявали насилие.

„Физическа сила беше употребена дотолкова, доколкото служители, които задържаха лицето, го изведоха от автомобила. Бях на място. Входната врата на жилището ни я отвори дъщерята. Поражението е върху бялата врата. Това е вратата, за която те в началото категорично отрекоха да имат ключ, а впоследствие се оказа, че имат. Вратата не е разбита, демонтирана е долната й част, която представлява пластмасов или полиестерен панел. Тя е демонтирана чрез уплътненията. В нашата практика много често се случва това - да имаме сигнал за нещо и той да не се потвърди", обясни Кръстев.

Ето и версията на семейство Начкови: „Те отварят вратата, от там го стоварват на земята, слагат му белезници и започват да го бият с ръкавици. Цялото му лице беше червено. Казах им, че мъжът ми е хипертоник и ще го убият с това, което правят. Тогава „качулката" ми каза: „Трай ма!", разказа Малина Начкова. Съпругът й Петър Начков допълни: „Взеха ми два джиесема, на дъщеря ми - един. В нейната стая тя имаше пет кутии ментолови цигари и ги прибраха и това беше цялата работа".

Красимир Кръстев отрече да има връзка между акцията и социалната група на Ралица Начкова във „Фейсбук", която е средно активна и носи името „Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ".