Цветанов потвърди думите си за председателя на Съюза на съдиите
Цветанов потвърди думите си за председателя на Съюза на съдиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Цветанов потвърди думите си за председателя на Съюза на съдиите
49395
Цветанов потвърди думите си за председателя на Съюза на съдиите
Позицията на съдия Капка Костова
  • Цветанов потвърди думите си за председателя на Съюза на съдиите
  • Позицията на съдия Капка Костова

Висш съдия, който има над 50 дела със забавени мотиви, или проявява професионална небрежност, или има връзка с организираната престъпност. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод искането, което предявиха тримата съдии Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров към главния прокурор Борис Велчев.

В отворено писмо до медиите те настояват прокуратурата да разследва отправените от министър Цветанов обвинения към председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

В интервю за "24 часа" вътрешният министър обвини Мирослава Тодорова, която е съдия в Софийския градски съд, че работи в полза на организираната престъпност и даде за пример процеса срещу наркобоса Васил Маникатов, при който мотивите по делото са забавени с две години и половина.

Подобни твърдения увреждат сериозно демокрацията и държавността в страната, коментира съдия Капка Костова: "Факт е, че има доста сериозно забавяне по някои дела. Това ведомство, вътрешното министерство, разполага с целия властови ресурс, за да се направят съответните проверки, ако има данни и ако те налагат такива проверки, и да се случи, каквото трябва да се случи, така, както законите в една правова държава го предвиждат. Но такива коментари, ей така хвърлени в публичното пространство, по моето мнение могат само да вредят".

По повод настояването прокуратурата да разследва отправените от вътрешния министър обвинения към съдия Тодорова, Цветан Цветанов подчерта, че не става въпрос за лично отношение срещу председателят на Съюза на съдиите в България. "Никой не може да ме обвини, че за Васил Маникатов, който е емблематична фигура за трафика на наркотици в цяла Европа, съдия Тодорова точно за него и за още 50 дела е забавила мотивите си с над 2 години и половина и 3 години и няколко месеца. Убеден съм, че ако всичко, което се случва в съдебната система не беше допуснато и тези лица бяха осъдени или оправдани, опростява всичко, което коментираме днес", заяви министър Цветанов. Той допълни, че гражданите сами ще кажат дали министърът е прав, или госпожа Тодорова е крива.