Жива кулинарна традиция стартира от Поморие
Жива кулинарна традиция стартира от Поморие / netinfo

Националната младежка програма "Жива кулинарна традиция" стартира на 27 януари в Поморие. Бъдещи шеф - готвачи ще приготвят 10 ястия от региона, които са подбрани от 50 традиционни рецепти. Демонстрациите ще се проведат в хотел "Атриум". Те са част от програмата "Младежта в действие" на Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7" - А.Р.И.З.-7 - проект, който върви вече втора година.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300.

Менюто на младите готвачи от Поморие ще включва баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.