Добрич чества 134 години от освобождението от османско владичество
Добрич чества 134 години от освобождението от османско владичество / Дарик Добрич, архив

Днес се навършват 134 години от освобождението на Добрич от османско владичество. Празникът ще бъде отбелязан с общоградско тържество от 11. 00 часа на Паметника на свободата /Паметника на генерал-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман/. Очаква се гост на церемонията да бъде генералният консул на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов.

В ритуала ще участва и почетна рота от членове на национално дружество "Традиция" и неговите представители в Добрич - регионален клуб "46-и Добрички пехотен полк". В церемонията ще се включи и знаменна група от националното дружество "Традиция" от градовете Велико Търново и Шумен.

Тържествената програма включва и поднасяне на цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Ф. М. Достоевски, Военно гробище - Алеята на опълченците и Костницата на загиналите руски воини.

По повод годишнината Регионалният исторически музей ще открие в зала "Възраждане" на Художествена галерия временната експозиция "Реликви", посветена на освобождението на Добрич и България. От 10.00 ч. ученици от СОУ "Д. Талев" ще проведат в библиотеката час на тема "Националните герои на България". В библиотеката е подредена и изложба от  документи под наслов "От историческите извори".

Боевете за град Добрич започват на 17 януари 1878 г. Отбраната на града е изключително силна. Според изворите в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик са разположени около 15 хилядна редовна армия, 42 оръдия и 20 хиляди башибозука, а градът и селата в близост до него са обиколени с двойни траншеи и батареи. Въпреки това, в дните между 19 и 22 януари руските войски успяват да освободят околните на Добрич села и принуждават врага да се оттегли в добре укрепения град. Сутринта на 26 януари турците правят опит да възстановят позициите си и преминават в настъпление. На помощ на бранителите се притичва отрядът на ген. Манзей, който по същото време има за задача да прекъсне връзката между Добрич и Варна. Това решава изхода от битката и принуждава османците отново да отстъпят. През нощта, за да заблудят своя противник, турско-египетските войски запалват множество огньове, подпалват две от църквите и изоставяйки тежко ранените си бойци и всички свои боеприпаси, напускат града. На следващата сутрин първите руски части влизат в свободния Добрич. Оттогава до днес 27 януари е ден, в който добричлии отдават своята почит към загиналите за тяхната свобода.