Въвеждат стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи
Въвеждат стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Въвеждат стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи
49631
Въвеждат стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи
  • Въвеждат стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи

С 3000 по-малко ще са щатните бройки в МВР след утрешното заседание на правителството, на което ще бъде гласувана промяната. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след презентация за реформите в силовото ведомство. По думите му това няма да доведе до реално съкращаване на служители, тъй като тези щатни бройки са незаети. Към момента в МВР работят 55 170 души като през последните две години и половина от системата са били освободени около 7000 служители.

Да се въведе стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи, е част от промените в Закона за МВР, които предстоят. В резултат на преструктурирането на силовото ведомство ще се създаде и нова главна дирекция, която ще обединява дирекциите „Криминална полиция” и „Охранителна полиция”.

През 2012 г. за средствата, одобрени за вътрешното ведомство, са в размер на 999 млн. лв. Вътрешният министър Цветан Цветанов добави, че от 2009 до 2011 г. са усвоени 231 млн. лв. по европейски програми. Като „отличник” при провеждането на реформи, бе определено МВР от финансовия министър Симеон Дянков.

„До тук МВР е едно от четирите министерства отличници , вече с 80% изпълнение. Видяхте и плановете до април-май т.г. с допълнителни промени в някои закон, всъщност предсрочни – преди 2013-а, те ще изпълнят на 100% това, което е заложено от съвета за административна реформа”, заяви Дянков. 

Като сериозен успех на вътрешното ведомство финансовия министър определи сливането на дирекция Гражданска защита с Пожарната, съкращаването на Досъдебното производство, както и присъединяването на Министерството на извънредните ситуации към МВР.

Въвеждат стандарт абсолютна необходимост при употреба на оръжие от полицаи
netinfo