25 потенциално опасни язовири наблюдава Кризисният щаб, назначават проверка на водоемите в Карловско
25 потенциално опасни язовири наблюдава Кризисният щаб, назначават проверка на водоемите в Карловско / dariknews.bg/архив

25 са потенциално опасните язовири в областта, това стана ясно по време на днешния кризисен щаб в Областната управа, на който присъстват представители на всички държавни и общински дирекции, които имат отношение към проблемите с усложнената зимна обстановка.

Директорът на „Байсейнова дирекция" Атанаска Тунтова обясни, че за потенциално опасни се смятат тези язовири, които, независимо от техническото им състояние, ако прелеят, ще засегнат населени места и пътни артерии. Всички се проверяват 2 пъти годишно - през март и септември, уточни Тунтова.

По заповед на областния управител от вчера се извършва контролирано изпускане на водния обем на язовирите.

Общо 300 са язовирите в областта, като всички са пълни под контролните си обеми, яз.”Въча” има свободен обем от 50 млн.куб. метра, което е около 40 на сто от обема му. Язовир “Брягово” е най-пълен - с 1.3 млн. куб. метра под контролния си обем, което е 1/6 от обема му. Началникът на язовирен район „Въча” Стефан Попов призова, чрез областния управител, всички общински кметове да направят план за действие при евентуална опасност от преливане на язовирите в областта, като опишат най-ниските точки в техните населени места и предупредят хората своевременно за вероятна евакуация при нужда. Тъй като при топенето на снеговете много бързо може да се повиши нивото на язовирите Попов уточни, че има голяма вероятност от язовирите „Кричим”, „Въча” и „Цанков камък” да отпуснат високи води , за да се облекчи напрежението и огромните водни маси могат да предизвикат заливане на земеделски земи и някои най–ниски части на населените места. Затова кметовете трябва да са в готовност да реагират при сигнал за интензивно изпускане на язовирите.

Плачевно е състоянието на реките, повечето не са почистени от растителност и има голяма опасност от преливане при топенето на снеговете , предупредиха от „Напоителни системи”- Пловдив. Река Чая има вероятност да излезе от коритото си при с. Ягодово, за това трябва от сега да се помисли за реакция при евентуално преливане, добави директорът на Напоителни системи Христина Танчева.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов е назначил комисия за проверка на състоянието на язовирните стени и диги на територията на общината. Ще бъде извършен оглед и проверка по места на язовирите, стопанисвани от общината: "Климент", "Горни Домлян", "Соколица -1", "Соколица -2", "Соколица -3", "Московец", "Сушица -5", "Васил Левски" и "Певците". По данни на комисията водата в язовирите е 15-35% от общия им капацитет. Притокът на вода е малък, поради ниските температури. Изпускателите работят, а преливниците са почистени. Свободният обем на водоемите дава гаранция, че няма да има проблем за населението при очакваното обилно снеготопене.