Наредиха изложба за виното и любовта  в читалищната библиотека
Наредиха изложба за виното и любовта в читалищната библиотека / снимка: Дарик-Благоевград, архив

Изложба, посветена на Свети Трифон и Св. Валентин, е подредена в библиотеката на Читалище "Никола Вапцаров".

Денят на лозаря е първият пролетен празник, който е разделен между стария и новия календарен стил на българите и не спират споровете кога е истинският празник на лозарите и винарите. Търговците на вино ловко го свързват със Св. Валентин – Деня на любовта, който се празнува по цял свят на 14 февруари. Та нали виното и жените са толкова свързани, както го е казал изтънчения любител и на двете неща-българския поет Кирил Христов. На тези два църковни празника в християнския свят – православния и католическия е открита изложба в Централна библиотека при Читалище “Н. Вапцаров” – Благоевград, която можете да посетите до 15 февруари, информират от културния институт. Изложбата разказва с каква популярност се слави виното и любовта в различните области на знанието и живота и отразено в 117 –те книги в изложбата, както и присъствието на бутилки с червено вино Мерло на библиотечните стелажи.

Ценителите на виното могат да се докоснат до книгите за Лозарство и винарство; Лозето, гроздето и виното; Винопроизводството в домашни условия, както и читателите с романтична нагласа ще бъдат изненадани от големия избор на книги .
Напоената с провокативен хумор книга на Хуан Бас “Трактакт за махмурлука” е необичайна и увлекателна. Тя е смесица от фикция и реалност, тя е историята на махмурлука, представена посредством множество примери и забавни анекдоти. Но както ни казва и Робърт Стивънсън “Виното е поезия в бутилка”.

Напоследък няма човек, чието сърце да не трепне в Деня на влюбените. Така е в живота, така е и в романите посветени на любовта, един от които е “Любовна мъка и още нещо”; Така е и в любовната поезия на класиците Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов с “Не остарявай любов”, както и с избраната лирика “Не идвам внезапно” на Борислав Владиков, Борис Сандански с “Вино и песен”, Катя Кирянова “От сърцето ми родени”.

Любовта е навсякъде около нас. Велика е силата на любовта, която твори красота и щастие и във филмите – “Всичко е любов” “Легенда за любовта”; “Ромео и Желиета”,“Титаник”; в историята – “Любовните истории и авантюризъм на българите”от Иван Радев; Трагичната любов от Сътворението до 21; в нашите “Народни празници и обичаи”; в “Българските пословици” на Петко Славейков и т.н.