Награждават жители на с. Бисер, помагали в спасителните акции
Награждават жители на с. Бисер, помагали в спасителните акции / © снимка: Министерство на отбраната

Правителството прие решение за награждаването на трима жители от село Бисер, които са участвали в спасяването на над 60 души по време на наводнението. Награди от 5000 лева за проявената от тях гражданска доблест и героизъм ще получат Атанас Атанасов, Атанас Георгиев и Красимир Колев.

Атанас Атанасов и Атанас Георгиев са предложени и за удостояване с медал „За заслуга", заради заслуги в областта на борбата с бедствия и аварии. При създалата се бедствена ситуация в с. Бисер на 6 февруари те със собствени сили и средства са предприели спасяване на жители на селото, застрашени от наводнението и срутващите се постройки. Впоследствие активно са се включили в организацията и извършването на аварийно-спасителните мероприятия, денонощно са съдействали и подпомагали работата на създадения на място Кризисен щаб.

Правителството предлага на Президента да награди с орден „За военна заслуга" членовете на екипажа на вертолет с борден номер 701. Бригаден генерал Златко Златев, командир на 24 вертолетна Авиобаза Крумово, ще бъде удостоен с първа степен на ордена, старшина Петко Кирков - старши инструктор в отделение „Търсене и спасяване" в авиобазата, с втора степен на отличието, а майор Крум Семов - старши помощник началник на отделение „Летателно-тактическа подготовка", старши лейтенант Васил Ганчев - старши техник в група „Вертолет и двигател" на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника", офицерски кандидат Димо Костов - старши техник-борден в група „Вертолет и двигател" и цивилен служител Антон Христозов - борден съпроводител в отделение „Търсене и спасяване" в 24 вертолетна авиобаза - с трета степен на ордена.

Ордените ще бъдат връчени за проявения от тях изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителни работи в бедстващите райони.

Скъсана стена на язовир „Иваново" потопи на 6 февруари сутринта харманлийското село Бисер, в което живеят над 800 души. Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. 10 души намериха смъртта си във водния ад.