Откриха Работилница Баба Марта
Откриха Работилница Баба Марта / снимки: Община Благоевград

Деца от школа „Цвят, линия, форма” към Обединен детски комплекс в Благоевград откриха „Работилницата на Баба Марта”. Събитието е модул от програмата „Празници и делници” на Обединен детски комплекс,  но към нея се присъединиха  и Център по изкуствата и Младежки дом.

След тържественото откриване ръководителя на „Цвят, линия, форма” – Лидия Обретенова, проведе беседа за преданията, легендите и символиката на мартеницата като типичен български обичай и също така демонстрира с помощта на деца от школата няколко начина за изработване на мартеница.

Откриха Работилница "Баба Марта"
netinfo

Децата разучаваха и стихотворения за „Баба Марта”, с помощта на ръководителя на Театрално студио към ОДК – Илия Ласин, а след това всяко дете закичи листче с името и своята мартеница на  „дървото на мартениците”.

Оригиналното и интересното тази година е, че на откриването около 40 деца от Обединен детски комплекс, Центъра по изкуствата и Дневен център „Зорница”, изработиха мартеница с размер 1 метър и 50сантиметра, която на 1-ви март ще украси сградата на Община Благоевград.

Гости на  откриването бяха деца от Дневен център „Зорница” и Център за настаняване от семеен тип – Благоевград.