Над 100 души са убити при нападения в Сирия
Над 100 души са убити при нападения в Сирия / Reuters

Над сто души са убити при нападения на силите на сирийския режим в град Хомс и в населени места в провинция Идлиб, до границата с Турция, предаде Ройтерс, като цитира Местните координационни комитети.

Сред убитите има 10 деца и три жени, посочи опозиционната организация. Тя определи действията на сирийските сили за сигурност като убийства и погазване на човешките права, добавя Ройтерс.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) призова всеки ден за два часа да спира огънят в Сирия, за да бъдат изпращани хуманитарни доставки и да бъде оказвана спешна помощ на ранените, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неговия председател Якоб Келенбергер.

Келенбергер подчерта, че "сегашната ситуация изисква незабавно решение за въвеждане на хуманитарна пауза в сраженията". "В Хомс и в други засегнати райони цели семейства са блокирани в продължение на дни в домовете си, не могат да излязат навън и да си купят хляб, друга храна или вода, или да получат медицински грижи", се аргументира той, цитиран от БТА.

Командващият Свободната сирийска армия, съставена от военни, напуснали редовната армия, приветства призива на Международния комитет на Червения кръст за ежедневно спиране на огъня. "Приемаме положително този призив", заяви за АФП полковник Рияд ал Асад, докато бунтовниците обстрелваха правителствените сили в централния град Хомс.

Междувременно пред сградата на сирийския парламент в Дамаск се състоя демонстрация, организирана от Народния фронт за свобода и промени (НФСП) . Опозиционният митинг бе разрешен от властите, предаде ИТАР-ТАСС. Участниците в него настояваха от проекта за нова конституция да отпадне членът за вероизповеданието на президента, както и споменаването, че шериатът (ислямското право) е в основата на сирийските законодателство.

На митинга бе заявено, че част от населението на Сирия е от религиозни и етнически малцинства и че не бива конституцията да провъзгласява, че държавният глава изповядва исляма. Активистите на Народния фронт за свобода и промени искат в новия основен закон да бъде записано, че гражданите са равни независимо от религиозна и етническа принадлежност.

Референдум за новата конституция е насрочен на 26 февруари. НФСП е опозиционна сила, но нейният лидер Кадри Джамил е споменаван като един от вероятните кандидати за ръководител на бъдещо правителство на националното единство.

Над 100 души са убити при нападения в Сирия
netinfo