600 000 лв. струва възстановяването на дигата на Марица край Свиленград
600 000 лв. струва възстановяването на дигата на Марица край Свиленград / снимка: DarikNews.bg, Хасково

600 000 лв. коства на държавата възстановяването на дигата по река Марица край Свиленград, съобщи днес главният инженер в централното управление на „Напоителни системи” Любомир Денев. Вицепремиерът Цветан Цветанов провери на място как са изпълнени възстановителните работи по съоръжението.

Дигата е земно-насипна, изпълнена с песъклива глина, ширината на короната й е 3,50 м, височината - 3 м. Отпред е облицована с каменна броня. Взети са проби, които са изследване в акредитирана лаборатория, обясниха от „Напоителни системи”. Изпълнителите дават гаранция осем години.

Според кмета на Свиленград Георги Манолов възстановени са 140 м от дигата, нещо, което може да служи за еталон за този тип съоръжения - изпълнено качествено и в същото време бързо - за едва 10 дни.

„Най-важното сега е да не се допускат за в бъдеще подобни бедствия”, коментира Цветан Цветанов, като се обяви за по-засилен контрол върху работата на кариерите, които изземват инертни материали от речните корита и така променят корекцията им, което създава риск от наводнения. „Сега ще концентрираме усилията си към Харманли”, допълни министърът.

Междувременно Цветанов връчи и по 5000 лв. парични награди на тримата спасители от най-пострадалото в наводненията село Бисер. Атанас Атанасов, Атанас Георгиев и Красимир Колев получиха от него наградите по време на общоселско събрание в читалището на Бисер. Тримата са спасили близо 60 души от водния ад в селото на 6 февруари, 18 от които възрастни и безпомощни хора.

Събраните от дарителските кампании за село Бисер средства ще бъдат използвани за възстановяването му, увери Цветанов по време на срещата. Първият етап е разчистване на падналите 46 къщи, което ще бъде направено безвъзмездно от „Главболгарстрой”, от „Златна Панега” ще осигурят също безвъзмездно цимент, а съвместно с обществения комитет и засегнатите хора предстои да бъдат разгледани  и одобрени типови проекти за строеж на къщи. Предстои среща и с кметовете на общини от страната, които чрез местни фирми да поемат ремонта и санирането на по-малко засегнатите къщи, каза още Цветанов.

Следващата седмица при премиера Бойко Борисов ще бъде организирана среща, на която ще присъства областният управител на Хасково Ирена Узунова, кметовете на засегнатите от наводнението населени места и организаторите на дарителски кампании, за да се обсъди централизиран подход при разходването на събраните средства, каза още Цветан Цветанов. За да има пълна прозрачност на всичко, което се харчи, предстои да бъде разработен и специален уебсайт, съобщи той в Бисер.

Още новини от Хасково