Наградиха победителите от конкурса Мартеничке, бяла и червена
Наградиха победителите от конкурса Мартеничке, бяла и червена / Дарик Добрич

Една индивидуална и 6 колективни награди бяха присъдени в конкурса за изработка на мартеници, организиран от историческия музей в Добрич. Единствената индивидуална награда получи шестокласничката от училище "Стефан Караджа" Николета Ксениева. Момичето е участвало в конкурса с мартеничка-плажен чадър, за направата на която е  използвало бели и червени конци, синци и камъчета.

Колективни награди спечелиха Центърът за обществена подкрепа - 2, клуб "Златна ябълка" при училище "Климент Охридски", клуб "Традиции и обичаи в семейството и Добруджа" при училище "Христо Смирненски",  3-"Б" клас от училище "Христо Смирненски", детски градини "Приказен свят" и "Бодра смяна". Победителите получиха грамоти и книжки с български народни приказки.

В конкурса са участвали общо над 100 деца. Техните мартенички са подредени в изложба-базар, която може да се види в Етнографската къща. "Искахме да провокираме въображението на децата и тяхното желание да участват в такава надпревара. Да прочетат повече за традициите, за това какво символизира традиционната мартеница", посочи по време на награждаването етнографът Надежда Иванова.

"Личи си, че някои от мартеничките са направени от още не съвсем сръчните малки детски ръчички. Понякога Пижо и Пенда са различни по височина или на Пижо му стърчат няколко конеца, а едното око на Пенда е забравено, но нашата идея беше наистина децата да направят нещо сами", каза още Иванова. Тя пожела на всички щастлива, усмихната и хубава пролет.