Очакваме над 17 млрд. лв. по оперативните програми на ЕС за България за периода 2014-2020
Очакваме над 17 млрд. лв. по оперативните програми на ЕС за България за периода 2014-2020 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

По последни изчисления 17,1 млрд. лв. ще получи страната ни по европейски оперативни програми през следващия програмен период 2014-2020 г. Това каза министърът, огговарящ за управлението на евросредствата Томислав Дончев по време на общото събрание на Националното сдружение на общините в България. С националното съфинансиране сумата стига 20 млрд. лв.

30 процента от ресурса ще е от кохезионния фонд, 18 на сто е делът на европейския социален фонд, 52 процента от Европейския фонд за регионално развитие. Броят на оперативните програми пък ще е или пет или шест, каза още Дончев и допълни, че ще има съкращаване на пътя на парите, за да може разходите и плащанията да стават по-бързо.

„Мислете приоритетно за енергийна ефективност и ВЕИ, инвестиции за запрашаването на въздуха, равен достъп до образование, интегриран подход на инвестициите", обърна се Дончев към кметовете. Той заяви още, че предстои разработване на стратегията 2020. Амбицията е документът да е готов през юли, за да може да служи за ориентир на общините.

3215 проекта са разработили общините само по оперативните програми от началото на програмния период. Това означава, че средно има подготвени по 12 проекта на община, от които всеки втори е успешен, отчете още министърът.