Цветанов: Отпада съдебното споразумение при смърт на пътя
Цветанов: Отпада съдебното споразумение при смърт на пътя / Sofia Photo Agency, архив: Надя Коцева

Готови са промените в закона, с които отпада възможността за споразумение с прокуратурата при смъртен случай на пътя. Това каза в интервю за БНТ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Промените ще бъдат представени днес на Сдружението на родителите, чиито деца са загинали в катастрофи, а в понеделник ще бъде организирана широка дискусия. Цветанов се надява в рамките на месец парламентът да ги приеме.

„Знаете, че близките на жертвите по пътищата поискаха да се премахне споразумението. Готови сме със законодателните промени. На база на това, което беше дадено като предложения. Това, което беше обсъждано с депутати от 41-то Народно събрание и представители от Министерството на вътрешните работи и прокуратурата. Това, което сме стигнали до заключение е, че всъщност ще отпадне споразумението като възможна хипотеза при такива случаи", каза още Цветанов.

Министърът коментира и последния случай на насилие в Студентски град. Той заяви, че е притеснен от агресията сред младите хора. „Разбира се, че ни плаши насилието сред младите хора и начина, по който решават проблемите си", подчерта министърът на вътрешните работи.

„Това е ефектът от всичко, което се случи през последните 20 години - тези деца израснаха в годините на демокрацията, формираха своите ценности от улицата, от това как се решаваха проблемите в обществото - с бухалки с мутри, с наркотици, с проститутки, когато сме имали лавинообразно регистриране на престъпност през всички тези години и когато сме нямали обратния ефект с лавинообразно правораздаване, разбира се ефективно, усещането за безнаказаност остава във всички тези подрастващи", поясни Цветан Цветанов.