Световна награда за младежите на БЧК-Търговище
Световна награда за младежите на БЧК-Търговище / снимка: Impact Press Group, архив
Световна награда за младежите на БЧК-Търговище
50865
Световна награда за младежите на БЧК-Търговище
  • Световна награда за младежите на БЧК-Търговище

Световната младежка награда за 2011 г. на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец спечели проектната идея на младежите от Българския червен кръст в Търговище.

Тя се присъжда на две години, като за нея се съревновават 187 национални дружества, съобщи Ваня Борисова, директор на БЧК-Търговище. Според нея средствата от наградата ще бъдат използвани за осъществяване на проекта, който ще се реализира в продължение на една година в Търговищка област.

Целта на проекта е да повиши чувствителността на младите хора към факта, че съществуват групи, уязвими за дискриминация. Младежи доброволци от различен етнос, както и такива с физически увреждания, ще бъдат обучени и ще осъществяват образователни дейности с ученици в училище и в общността. Младежите ще се поставят на мястото на другите, ще комуникират активно с различни групи и ще научат повече за тях.

На 3 и 4 март ще се проведе първото обучение по проекта. В него ще участват 30 младежи от клубовете на БМЧК в Търговище, Попово и Антоново, ученици от основното училище в село Голямо Ново и от училището за деца с увреден слух в Търговище.