Ще има затвор за смърт след минаване на червено
Ще има затвор за смърт след минаване на червено / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Ще има затвор за смърт след минаване на червено
50906
Ще има затвор за смърт след минаване на червено
  • Ще има затвор за смърт след минаване на червено

Да се наказват със затвор тези водачи, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите.

Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до седмица депутати от ГЕРБ, стана ясно на дискусия в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов. След това се очаква в рамките на месец те да бъдат приети от парламента.

ГЕРБ събра родители на жертви на пътя и прие всички техни предложения за по-тежки наказания за хора, причинили катастрофи.

Прокурорите да могат да налагат забрана на обвиняем да напуска страната не само когато е привлечен за тежко умишлено престъпление, както е в момента, но и при непредпазливо, с което е причинена смърт, предлагат управляващите.

Проектът предвижда още по-тежки наказания за шофьорите, които убият в нетрезво състояние, след употреба на наркотици, настъпила е телесна повреда, смърт на повече от един човек или извършителят е избягал от местопроизшествието.

Родителите поискаха да се наказва със затвор и когато има смърт на пешеходна пътека или спирка, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите.

Освен това беше поискано задължително при проверка да се правят и тестове за наркотици и да бъде записано, че кръв може да се взима от медицинско лице, а не само от доктор.

Срещата стана повод управляващите публично да се разграничат от заместник главния прокурор Валери Първанов, който преди две седмици обяви, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото затворите в страната били препълнени.

Изказването му, за което той се извини през сайта на прокуратурата, беше определено от Цветанов като "много тежко и несъстоятелно". Според вътрешния министър Първанов щял да намери сили да се види с родителите и обяви, че всички са се обединили около позиция, която се разграничава от тази на прокурора.

Ще има затвор за смърт след минаване на червено
netinfo

България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки, коментира по-рано председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. „Това, което се наблюдава масово, особено в малките населени места, сега пролетно-летния сезон, често компанията, която пие на една маса, решава да се премести в друго заведение, т.е. има едно мълчаливо съгласие човек, който е употребил алкохол, да шофира. В крайна сметка много често, когато стане катастрофа с такава пияна компания, шофьорът остава жив, загиват спътниците”, заяви Тодоров.

В края на миналата седмица от МВР съобщиха, че започва проверка на състоянието на пешеходните пътеки в страната. Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията, утвърдени със заповед на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Цветан Цветанов и Лиляна Павлова.

Ще има затвор за смърт след минаване на червено
netinfo