Конкурс за детска рисунка Не на цигарите 2012
Конкурс за детска рисунка Не на цигарите 2012 / Рисунката, спечелила първа награда през 2011 г. в категорията от 7 до 11 години, е на Мариян Силвиев Братанов - 11 г. от с. Видраре, общ. Правец

Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (A.N.V.O.L.T.), за шестнадесети пореден път организира международен конкурс за детска рисунка "Не на цигарите!". Конкурсът е част от международен проект, който тази година включва България, Италия, Македония и Румъния.

Право да участват в конкурса имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 10.05.2012 година в Националния център по обществено здраве и анализи - София, бул."Академик Гешов"15.

Голямата награда е екскурзия в Рим заедно с наградените деца от другите държави участнички в конкурса. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди.

Журирането и определянето на рисунката победител в конкурса „Не на цигарите" ще се състои на 15 май 2012 година в сградата на НЦОЗА. По традиция председател на комисията е художникът Иван Яхнаджиев. Комисията е с нечетен брой участници. В състава й влизат: представител на O.N.L.U.S. - представена от Фондация „България Младежка Превенция", художници, психолози, специалисти по промоция на здраве от НЦОЗА, МЗ, експерти от МОМН и МФВС. Според регламента в комисията работи и детско жури от 3 деца (на възрастта на участниците) от училище с разширено изучаване на рисуване. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса.

Награждаването на победителите ще се извърши на церемония, съпроводена от изложба в Галерията за чуждестранно изкуство, разположена зад храм-паметник „Ал. Невски", от 11,00 ч. на 19 май (събота) 2012 година.

Очаква се този проект да допринесе за:

- Развитие на творческите способности на децата с насоченост и към проблемите на опазването на здравето;

- Създаване на позитивни нагласи у децата към здравословния начин на живот и готовност за избягване на тютюнопушенето;

- Привличане на вниманието на обществеността и медиите към здравето на децата и опасностите от тютюнопушенето в млада възраст

По изчисления на СЗО при над 1 милиард възрастни пушачи, 700 000, т.е около 1/2 от всички деца в света са пасивни пушачи. Пасивното пушене в детска възраст представлява сериозна заплаха за общественото здраве. Основният източник на цигарен дим в предучилищна възраст са пушещите в присъствие на детето родители и други членове на семейството . Според проучване на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи, по-голямата част от учениците прекарват часове наред дневно в среда, където се пуши. Над 70 процента от анкетираните деца между 14 и 18 години са пушили цигара, като момчетата са пропушили средно на 12.2, а момичетата - на 13 години. Пушат 28.2 процента от учениците на 13-15 годишна възраст, като 14.3 процента са всекидневни пушачи. Тревожен е фактът, че 7.2 процента от учениците са запалили първата си цигара на възраст 7 години и по-рано,а всеки девети-на 8 -10 години.