Танцьори мерят сили на Sofia dance fest
Танцьори мерят сили на Sofia dance fest / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Танцьори мерят сили на Sofia dance fest
51002
Танцьори мерят сили на Sofia dance fest
  • Танцьори мерят сили на Sofia dance fest

Над 30 участници ще мерят сили в 17 танцови стила на предстоящия Sofia dance fest 2012. От 9 до 11 март в Националния дворец на културата зрителите ще могат да наблюдават безплатно състезания на деца от различни възрастови групи в различни стилове като брейк денс, хип-хоп и класически балет.

Най-добрите танцьори на България ще се състезават три поредни дни, като част от тях ще се сдобият и с квоти за участие в Световната купа по танцово шоу в Кръшко, Словения. Президентът на Българската спортна танцова федерация Юлия Попова сподели, че за първа година най-малките участници в турнира ще са едва на двегодишна възраст.

"Sofia dance fest е едно редуцирано издание на седми турнир по танцово шоу - хип-хоп, класически балет, характерен танц, етно шоу, мажоретни танци. Това са бивши издания като Танцова въртележка и Мажоретни звезди, които тази година ги обединихме под надслова Sofia dance fest. Очакваме да дойдат едни от най-малките ни танцьори - това са две- и тригодишни деца, ще видите битката между нашите памперси. Това е нещо невероятно", допълни Юлия Попова.

Според Надежда Сталянова превенцията на зависимостите при децата, както и мотивацията им да се занимават със спорт, са едни от целите на на организаторите:

"Разбира се, че спортът не е достатъчно застъпен в учебните програми. Ясни са статистиките, че нашите деца са обездвижени, нямат необходимата спортна и двигателна култура, но все пак мисля, че по отношение на развитието на детето всеки родител носи отговорност. Има възможности, към които родителите да насочат децата си. Танцът е едно красиво и изящно изкуство във всичките му разновидности, а тренировките възпитават в постоянство и дисциплина".

Мероприятието се провежда от 8 години в различни форми, но това е първата година, в която е организирано като фестивал.