Комисии одобриха промените за платеното паркиране в София
Комисии одобриха промените за платеното паркиране в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Още две общински комисии одобриха промените за платеното паркиране в София
51004
Още две общински комисии одобриха промените за платеното паркиране в София
  • Още две общински комисии одобриха промените за платеното паркиране в София

След близо два часа дебати общинските съвтници от комисиите по местно самоуправление и по транспорт в Столичната община гласуваха предложенията за промени за платеното паркиране в София. Промените в наредбата трябва да бъдат гласувани в четвъртък на заседание на Столичния общински съвет и да влязат в сила от септември. Според предложенията синята зона трябва да бъде разделена на две подзони - синя и зелена.

Синята зона ще включва идеалния център на София. Там ще се плащат по два лева на час, а ограничението за престой ще е до два часа. Зелената зона ще обхваща по-широкия център, като там ще се плаща по левче на час, а ограничението ще е до четири часа. Предлага се и двете зони да са от 8.00 часа до 19.00 часа, а синя зона да има и в събота от 8.00 часа до 14.00 часа.

Хората, които живеят в идеалния център и попадат в обхвата на синята зона, ще плащат за винетен стикер 15 лева месечно или 150 лв. годишно. За зелената зона цените са съответно 10 лв. за месец и 100 лв. за година. Последното предложение, касаещо втори автомобил в домакинството, е да се плаща три пъти повече.

Цените за служебен абонамент също се повишават: 650 лв. месечно за синя зона и 450 лв. месечно за зелената зона.

Отпада предложението да има 24-часов абонамент по поискване.

Неправилно паркиралите автомобили в синя и зелена зони вече ще бъдат заскобяване, като глобата ще е 30 лв., а отделно за всеки час престой със скоби ще се плаща по един или два лева съответно в зелената и синята зона. След 19 часа автомобилите ще бъдат премахвани с паяци на наказателните паркинги, като санкцията автоматично се повишава на 60 лв.

Общинските съветници днес върнаха предложението си да се премахне месечната карта за една линия на столичния градски транспорт. Картата остава 23 лв., но само ако е поименна. В противен случаи софиянци ще плащат по 28 лв., за да могат да преотстъпват документа на други хора. Глобата за нередовен пътник пък ще се увеличи два пъти и ще стане 20 лв. от април. Столичните съветници ще гласуват в четвъртък и промените в Наредбата за превозните документи.