90% от войната срещу Сирия е медийна, твърди гражданска инициатива
90% от войната срещу Сирия е медийна, твърди гражданска инициатива / снимка: Reuters
90% от войната срещу Сирия е медийна, твърди гражданска инициатива
51016
90% от войната срещу Сирия е медийна, твърди гражданска инициатива
  • 90% от войната срещу Сирия е медийна, твърди гражданска инициатива

Има медийно затъмнение по отношение на това, което действително се случва в Сирия. Това е общото заключение на членуващите в Гражданската инициатива „България против война срещу Сирия и Иран”. Те са отправили отворено писмо до правителството и медиите, с което искат потвърждение от властите, че България няма намерение да участва в евентуална военна намеса от страна на Запада срещу тези две държави. Участници в инициативата представиха данни за това как истината бива изопачена с цел обръщане на общественото мнение срещу правителството в Дамаск и в подкрепа на военни действия срещу него.

Медийната офанзива против правителството в Дамаск има силна финансова подкрепа, равняваща се на десетки милиони долари, обясни журналистът Христо Петров, който наскоро е бил в Сирия. С тази подкрепа нелегално се вкарват терористи и оръжия, представящи се за „улични журналисти”, които пращат на западните медии манипулирани кадри от улиците на сирийските градове.

Петров обясни, че предполагаемата забрана за дейността на западни медии в Сирия е мит. По думите му всички големи западни медии имат техни журналисти в Дамаск. Според Петров обаче, тези журналисти са получавали нареждания да не отиват на терен там, където се състоят бунтове и където биха могли да видят работата на въпросните инфилтратори. Въстаниците, твърди Петров, нямат подкрепата на сирийските граждани.

„Аз съм документирал разкази на момч4ета от редовната сирийска армия, затова как са били нападани от тези бандитски формирования, когато са били повикани от местни граждани на помощ, затова че мародери влизат в къщите им”, обясни той.

Българският гражданин Мохамед Ибрахим, който е от сирийски произход, обясни как държавата му е една от най-проспериращите в арабския свят. По думите му за последните 40 години населението се е увеличило трикратно, и в същото време страната е станала почти изцяло самоиздържаща се и е успяла драстично да снижи външния си дълг. Ибрахим подчерта още, че Сирия е държава с повече от 40 етнически и религиозни общности, която се слави в арабския свят с хармонията, в която тези общности живеят от векове. Той призна, че режимът в Дамаск има грешки, но че те нямат нищо общо с жестокостите, които се твърдят от западните правителства и медии, и в никакъв случай народът не се е вдигнал срещу властта.

Повече от стотина френски, турски и други чуждестранни войници са арестувани само в провинция Хомс от войските на Асад, посочи Ибрахим. Той също така цитира генерал Даби, шефът на наблюдателната мисия на Арабската лига в Сирия от миналия месец, който е стигнал до заключението, че терористите в Сирия предизвикват реакцията на сирийските войски и унищожават инфраструктурата.

„Газопроводи, петролопроводи, мостове, железопътни линии - това не е дело на сирийската армия. Медиите изиграха много голяма роля и почти 90% от войната срещу Сирия е медийна. Как така говорят от името на сирийския народ Барак Обама и Никола Саркози. Искат да налагат демокрация, аз не мога да разбера какво е налагане на демокрация. Либия, за да защитават мирното население, НАТО избиха 100 000 души и разбиха държавата”, каза той.

Ибрахим обясни, че ислямисти, подпомогнати и от западни държави, целят да унищожат силните арабски държави като Сирия като ги разделят на малки държавици на религиозна или етническа основа. Той цитира като пример вчерашната декларация на Източна Либия, в която тя се обяви за полуавтономна област със столица Бенгази.