Общинарите гласуват цената и обхвата на Синята зона в столицата
Общинарите гласуват цената и обхвата на Синята зона в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Спорните промени в цената и обхвата на Синята зона в София, както и новите абонаментни карти за столичния градски транспорт трябва да бъдат гласувани на заседанието на Столичния общински съвет днес. Предвижда се от септември вече да има две зони за почасово платено паркиране, като цената за паркиране в идеалния център или синя зона става 2 лв./час. Зелената зона пък обхваща широкия център на града и цената там остава 1 лв./час. И двете зони ще са от 8.00 до 19.00 ч., а синя зона ще има и в събота от 8.00 до 14.00 ч.

150 лв. годишно ще струва винетния стикер на живеещите в Синята зона, а за зелената ще е 100 лв. За втори автомобил обаче цената се умножава по три. Предвижда се от есента паяците да преместват неправилно паркиралите автомобили след 19.00 ч., а в останалото време ще се слагат глоба, със санкция от 30 лв. и за всеки час от престоя според вида на зоната.

От пролетта пък се придвижда да влязат в сила и промените в картите за градския транспорт. Глобата за нередовен пътник става 20 лв., отпадат половината видове абонаментни карти, но след дълги дебати вчера стана ясно, че месечната карта за една линия ще остане. Картата за всички линии вече ще струва 60 лв.ако не е персонализирана, в противен случай остава на 50 лв. Премахва се обаче месечната карта за три линии, билетът за две пътувания в рамките на час и други. Ще се предлагат и различни промционални семейни и бизнес пакети.

С пускането на новите метролъчове и буферните паркинги към тях пък престоят там ще е безплатен за първите два часа ако шофьорът остави колата и ползва метро. След изтичането на двата часа ще плаща по 0,50 лв./час. Ако не ползва метрото обаче цената ще е 1 лв./час.

Съветниците днес ще гласуват и промяна в състава на съвета на директорите на „Столичен автотранспорт". Шефът на дружеството Асен Добранов подаде оставка в края на миналата година. Тогава за Дарик той уточни, че оставката е по лични причини. Добранов заяви още, че това няма нищо общо с проверката през миналата пролет, която установи нарушения в работата на общинското предприятие.