Деца от Хърватия идват на седянка в Омуртаг
Деца от Хърватия идват на седянка в Омуртаг / Личен архив
Деца от Хърватия идват на седянка в Омуртаг
51040
Деца от Хърватия идват на седянка в Омуртаг
  • Деца от Хърватия идват на седянка в Омуртаг

Ученици от основното училище „Хуго Бадалич" в хърватския град Словонски брод този уикенд ще участват в българския обичай седянка в Омуртаг. Те ще гостуват в България три дни и ще се запознават българските традиции и обичаи. Това ще стане по международен проект „Да построим мост между миналото и настоящето".

Домакини в Омуртаг са възпитаници на прогимназия „Даки Йорданов". В първия ден те ще заведат хърватските деца на екскурзия до етногравския комплекс „Етъра" край Габрово. На път ще разгледат и старопрестолния Велико Търново.

В програмата по проекта е предвидено още среща с кмета на Омуртаг Неждет Шабан, засаждане на дърво в така наречения „Парк на Европа" в двора на прогимназията, открит урок по български народни танци и други прояви.

Българският и хърватският градове са партньори в европейската програма за обмен на традиции и обичаи между страни-членки на европейския съюз. Прогимназия „Даки Йорданов" представя българската страна по програма за културен обмен, финансирана от „Централните училища на Европа" със седалище Виена. В проекта участват общо 15 държави.

В рамките на този проект българските деца от Омуртаг вече гостуваха на хърватските си приятели. Това се случи през месец декември.