Чакаме окончателното решение на ВАС има ли дискриминация при винетките
Чакаме окончателното решение на ВАС има ли дискриминация при винетките / снимка: БГНЕС, архив
Очаква се окончателно решение на ВАС има ли дискриминация при винетките
51095
Очаква се окончателно решение на ВАС има ли дискриминация при винетките
  • Очаква се окончателно решение на ВАС има ли дискриминация при винетките

Очаква се окончателното решение на Върховния административен съд за това дали съществуващата винетна система в България е дискриминационна. Това съобщи в ефира на Дарик председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. Преди 2 години комисията се произнесе по цената на месечната винетка, която според нея не е пропорционална на годишната, както и срещу липсата на дневна винетка.

По повод поредните промени, свързани с паркирането в централната част на София, Кемал Еюп коментира, че граждани, които живеят в тези райони и се чувстват дискриминирани, могат да сезират комисията: „Преди две-три години мисля, че беше повдигнат въпросът по подобен начин – за абонамента за паркиране в централната част на столицата. Не си спомням как сме се произнесли, но всеки има право да ни сезира. Но зависи как ще бъде повдигнат въпросът. Например за „синя зона" за паркиране е едно, но живеещите в „синя зона", които трябва да плащат за една, за втора кола и т.н. дали се предлагат необходимите закрити паркинги, защо ги няма в столицата, особено в зоните на спирките на метрото или в началото на столицата? Но ние може да се произнесем само ако има неравно третиране.

Какво стана с винетките? Три министерства обжалваха вашето решение по този казус.

Мина първото дело, сега ние сме обжалвали. Частично се отмени нашето решение, тъй като имаше задължително предписание за министрите. Остана само предложението до съответните министерства да внесат законодателни промени в тази част. Чака се окончателно решение.

Силното ваше предложение беше и дневната винетка, която не съществува все още.

Базата беше както пропорционално за времево – за дневна, седмична и годишна, няма пропорционалност, така също и чужди граждани, които само преминават през страната, сравнима и с други европейски практики.

Полицаите в края на миналата година ви сезираха за това, че не получават възнаграждение за извънреден труд, за нощните си дежурства.

Преписката е в процес на финализиране, доколкото знам откритото заседание е насрочено за 20 март. Досега вървеше проучването, поръчали сме експертиза на външни експерти. Имаме вече. Явно има такъв проблем за извънредния труд и ще се произнесем.