Германски полицейски автомобил става атракция у нас
Германски полицейски автомобил става атракция у нас / БГНЕС, архив

Германски полицейски автомобил, ползван в началото на 80-те години на миналия век, ще бъде показван като атракция у нас, съобщи Добрин Балчев - председател на Клуба на привържениците на Фолксваген в България.

След излизането от употреба колата, която е модел Фолксваген Пасат 2, била закупена от фен на марката в Стара Загора, който от своя страна преди три години я подарил на клуба.

Сега автомобилът е в процес на реставрация - възстановява се оригиналният му вид с характерните за германската полиция зелени врати, преден, заден капак и багажник. Запазен е оригиналният надпис "Полиция", както и останалите дупки от сирени. Имаме затруднения със събирането на аксесоарите, сподели Балчев, цитиран от БТА.

Возилото няма намерение да конкурира разхождащия се гордо по родните пътища легендарен полицейски автомобил от Ел Ей. Въпреки че точно този модел на Фолксваген е продаван в САЩ, двата типа коли са съвсем различни - американските са по-големи, с много мощни двигатели, предназначени са за по-широки улици. Пасатът е добър за европейски условия, коментира Балчев. Реставрираният германски полицейски автомобил ще се придвижва на платформа.

Още един рядък автомобил - Фолксваген Пасат 1, възстановяват привържениците на марката у нас. Такива коли са не повече от 15 в България, твърди Балчев. Колата била купена през 70-те години на миналия век от австрийски свещеник. За возилото се грижел българин, който работел при отеца. След смъртта на божия служител, вдовицата му подарила колата на сънародника ни. Впоследствие колата била купена от Клуба на привържениците на Фолксваген в България. Възстановяваме оригиналните части до последния детайл, обясни Балчев.

С реставрацията на двете коли клубът възнамерява да постави началото на собствена колекция с марката Фолксваген. На първото организирано от клуба изложение, феновете на марката подредили всички шест модела Голф, създадени досега, като им поставили само пернишки номера.

Българският клуб е инициатор за създаване на автомобилна общност на Балканите с цел взаимопомощ. Неотдавна закъсал с колата си англичанин потърсил помощ чрез форума на клуба. "Веднага се отзоваха колеги от Бургас, които поддържат този тип автомобил, вкараха колата в сервиз, чужденецът остана много доволен", разказа Балчев. Друг път пък столичанин занесъл бензинова помпа на потърсил помощ сънародник чак в Гърция. Имаме намерение да улесним и разширим този процес на взаимопомощ, обясняват от клуба.

Над 107 000 са официално регистрираните във форума на Клуба на привържениците на Фолксваген в България фенове на германския автомобил.

Днес те откриват трето по ред изложение, което няма търговска цел, а е под мотото "От фенове за фенове". На проявата ще бъде направена българската премиера на последните 12 автомобила на марката.