Творчески ателиета ще приобщават силистренци към културния живот на града
Творчески ателиета ще приобщават силистренци към културния живот на града / Dariknews.bg

Двайсет и четири творчески ателиета ще приобщават силистренци към културния живот на града. Това ще се случва по проекта на община Силистра „Парад на изкуствата”, който се реализира чрез оперативната програма „Регионално развитие”. Проектът стартира с подписването на договора за финансиране между общината и управляващия орган на програмата в началото на август 2011 година и ще завърши в началото на август 2013 година. Стойността му е 519 976 лв. Деветдесет и пет на сто са от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативната програма, а 5 % - съфинансиране от община Силистра.

Същността на проекта „Парад на изкуствата” бе представена днес на пресконференция в общинската администрация от Денка Михайлова - негов ръководител и заместник-кмета по хуманитарни дейности.

В рамките на проекта е предвидено реализиране на иновативно културно събитие с широко гражданско участие, популяризирането му сред силистренци и ремонт на лятната сцена в Дунавската градина.  През есента в продължение на няколко дни на различни места в града ще бъдат оформени открити сцени и творчески пространства за изяви на граждани – любители на музиката, танците, изобразителното и приложното изкуство, фотографията. Мащабното творческо събитие ще завърши с общ хепънинг на ремонтираната лятна сцена в парка на Силистра. Предвидено е иновативното събитие от културния живот на Силистра да бъде повторено през пролетта на следващата година.

Планирано е закупуване на видеостена, аудио- и видеотехника, оборудване за ателиетата и други средства за оформлението на новите културни пространства за артистичните изяви. В края на проекта ще бъде изготвен рекламен каталог на български и английски език за събитието. На този етап вървят процедури по възлагане на обществени поръчки за реализиране на различните дейности по проекта. „Парад на изкуствата” е съвсем ново културно събитие в календара на община Силистра, което не само го обогатява, но и ще даде възможност на възможно най-много талантливи силистренци да се изявят, коментира заместник-кметът по хуманитарни дейности Денка Михайлова. Тя допълни, че предстои отварянето на схеми за финансиране и на традиционни за общините културни събития  с европейски средства и ръководството вече работи по идея за нов проект.

От своя страна кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов благодари на екипа, разработил и стартирал проекта „Парад на изкуствата”. Той изрази надежда, че всички започнати проекти от предишното ръководство ще бъдат завършени успешно и увери, че традицията в тази посока ще бъде продължена от новия екип по проекти, който се сформира в общинската администрация.