Българи пилотират самолета на емира на Катар
Българи пилотират самолета на емира на Катар / снимка: Министерски съвет
Българи пилотират самолета на емира на Катар
51278
Българи пилотират самолета на емира на Катар
  • Българи пилотират самолета на емира на Катар

Министър-председателят на Катар е променил програмата си и тази вечер ще открие заедно с Бойко Борисов официално форума на българо-катарския бизнес, започнал тази сутрин. „Това е доста голямо изключение, тъй като той не присъства на подобен тип събития, което потвърждава още веднъж интереса към България”, заяви външният министър Николай Младенов. На форумът днес не бяха забелязани катарски бизнесмени. Очаква се те да присъстват на официалното откриване тази вечер.

По-рано през деня министър-председателят на България проведе официална среща с емира на Катар Шейх Хамад бин Халифа Ал-Тани. Според Младенов срещата е минала положително. „Основните теми, които бяха засегнати, извън темите с инвестициите, е сериозният интерес на катарската страна към две области. Едната е сътрудничество в областта на културата, другата - в образованието”, изтъкна той.

Обсъждани са били възможностите за медицинско образование в България. От Катар предстои да пристигне и делегация на Фондация Катар, която се занимава с образователни инициативи. Представители на фондацията ще се срещнат с български университети и обсъдят възможностите за откриване на езикови курсове в Катар, в които да се преподава английски или български. 

„Втората област беше в областта на културата, сериозен интерес има от Ислямския музей тук, който е уникален по своята същност, има интерес по представянето на османските архиви”, продължи Николай Младенов. „Има нещо встрани от официалните разговори, емирът на Катар два пъти вече е бил в България, има много добри спомени, даже е планирал веднъж и частно посещение, но в последния момент се е отложило. Мисля, че е гордост за всички българи да знаят, че пилотите на самолета му са българи”, допълни той.

Емирът на Катар е изразил готовност да се водят разговори и за привличането на още българи, които да дойдат и работят в Катар. В края на срещата между българският министър-председател и емира на Катар, българската страна е подарила три подаръка.

„Подарихме на емира три подаръка”, разказа външният министър. „Едното е позлатен пистолет, произведен в България, а второто беше копие на два документа, които се намират в архивите на България от 12-ти век. В единият се говори за Катар, а другият е карта, която включва Катар. Мисля, че това много го впечатли. Искам да отбележа, че България е страна, в която има третият най-голям архив на османска история”, заяви още Младенов.