Отбелязваме Деня на потребителя
Отбелязваме Деня на потребителя / Sofia Photo Agency, архив

На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителя, припомнят от асоциация "Активни потребители". Тази година той ще премине под мотото "Нашите пари, нашите права" и ще насочи вниманието към финансовите услуги.

Асоциация "Активни потребители" се присъединява към инициативата на Потребителския интернационал за ефективна конкуренция в един от най-важните сектори за потребителите и икономиката – финансовите услуги.  В инициативата вземат участие 220 потребителски организации в целия свят. Те апелират за свободен избор на потребителя на финансови услуги и свободната конкуренция на пазара на финансови услуги.

Правото на избор на финансови услуги сега е възпрепятствано от липсата на реална конкуренция между банките, породена от непрозрачна информация, неравноправни договорни условия и високи такси за прекратяване, посочват от асоциация "Активни потребители". За много потребители комуникацията с банките, договарянето на разумни и гъвкави условия се оказва невъзможно. Проведено скоро изследване на Европейската комисия във всички държави в ЕС показа, че 8 от 10 потребители изпитват трудности  при различни операции, свързани с банки – вземане на кредит, рефинансиране, откриване на банкова сметка, банкови преводи и т.н. Също така проблем се оказват неоправданите в много случаи банкови такси, ниско ниво на обслужване и безотговорно поведение на банковите служители.

Световният ден на потребителите се чества на 15 март, тъй като на тази дата през 1962 година са прокламирани основните потребителски права. Прави го американският президент Джон Кенеди в реч пред Конгреса в САЩ. Едно от четирите първоначални права на потребителите, изложени от американския президент гласи: "Правото на избор - да може да се избира измежду набор от продукти и услуги, предлагани на конкурентни цени, с осигурено задоволително качество".