Започва  Орфеево изворче
Започва Орфеево изворче / архив

За 12-ти път Стара Загора ще бъде домакин на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче" с международно участие.

Конкурсът ще бъде открит от 10.30 часа в Драматичен театър „Гео Милев".

Около 2500 души от всички фолклорни области ще се състезават в няколко категории, в шест възрастови групи. Най-много са кандидатите в категория народно пеене - 506, а в категория народни инструменти са регистрирани 170 участника. 210 души са включени в състава на различни фолклорни формации. Стара Загора ще се представи с Фолклорен танцов театър „Боилите", фолклорна група от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка" и индивидуални изпълнители от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Хр. Морфова".

В 11.00 часа на 23 март е началото на конкурсната програма, която ще върви паралелно на сцените на Драматичния театър, Дома на културата, Обединения детски център и Оперния театър.

На 24 март, събота, конкурсът продължава от 9.00 часа, като в 11.00 ч. изявите ще продължат на откритата сцена на изпълнителите в парк „Пети октомври".

Награждаването на лауреатите от конкурса е на 25 март, неделя, от 10.00 часа на сцената на Драматичен театър, последвано от гала-концерт на отличените от 11.00 часа. Един от победителите в програмата ще получи голямата награда на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Сред по-интересните участници са ансамбъл „Джерелла", гр. Одеса, Украйна, в който участват и бесарабски българи; ансамбъл „Сударашка", гр. Краснодарск, приемащи себе си за потомци на прабългарите и група от гр. Тараклия, Молдова, представители на банатските българи. Специален музикален поздрав ще поднесе обичаният дует Даниел Спасов и Милен Иванов.

Председател на 24-членното жури е проф. д-р Пламен Арабов, а почетен председател на съюза е Никола Гигов. В състава му са включени хабилитирани лица от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ в Пловдив, музикални и вокални педагози, фолклористи, народни изпълнители и др.
Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката, Община Стара Загора и Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче".