Новият стар модел на обезщетенията за болест
Новият стар модел на обезщетенията за болест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новият стар модел на обезщетенията за болест
51604
Новият стар модел на обезщетенията за болест
  • Новият стар модел на обезщетенията за болест

В годината на изборите правителството най-сетне ще изпълни едно от обещанията си към работодателите - това да върне старото положение с плащането на болничните. Като уж временна мярка за стабилизиране на бюджета на НОИ бе въведено нови правило, според което работодателите плащаха три дни от отпуска по болест по 70 % от дневната надница на работника си. По старото правило, което ще се върне от догодина, работодателите плащат първия ден, а всеки следващ - ще бъде поеман от осигурителния институт.

Намерението на управляващите е записано в актуализираната програма за реформи. Там е представена и друга реформа, но по отношение на пенсиите - те ще се индексират с нивото на инфлацията.

От догодина управляващите ще върнат старото положение с изплащането на болничните - първият ден да се покрива изцяло от работодателя, а всеки следващ - от Националния осигурителен институт. В момента през първите три дни на отсъствието от работа по болест, работникът получава по 70 % от надницата си, като всичко е за сметка на работодателя му. Мярката бе една от многото в антикризисния пакет на правителството и бе приета през 2010 г. с обещанието да е валидна за кратко.


Уж временно, пък то ....почти постоянно

Според Васил Велев от Асоциацията за индустриалния капитал правителството е закъсняло с обещанието си да върне старото положение. „Причината за въвеждане на мярката бе зачестилото насърчаване или подсещане от страна на работодателите към работниците им да излизат в болнични, тъй като нямаше достатъчно работа", коментира Велев. По думите му, от друга страна, с тази мярка са се спестили средства от бюджета в НОИ.

„Има една така наречена сезонна епидемия по региони, тоест по време на черешобера например в Кюстендил масово се разболяват по три дни - време, през което работодателят плаща, а пък мнимите болни си берат черешите. Същото става по време на гроздобера в районите, където има лозя, розобера", допълни работодателят. „Трябваше да се въведе система за издаването на болнични - по региони, по лекари, по работодатели и т.н. и след една година да се върне старото положение, но за съжаление, продължава вече три години", каза Велев.

Работодателят припомни, че осигуровките се плащат именно затова - когато човек има нужда от „солидарна помощ" от държавата, да я получи. С плащането на първите три дни болнични от работодателите се оказва, че те плащат два пъти за едно и също нещо - веднъж на НОИ, когато внасят осигуровки, и веднъж на самия работник, тъй като му плащат надница, въпреки че не е на работа.

Старото положение - харесва на работодатели и синдикати, настоящото - на експертите

И синдикатите подкрепят връщането на старото положение, тъй като това ще осигури повече пари на хората за времето на отсъствието им от работа поради болест - в момента през първите три дни те получават 70% от надницата си, а от догодина процентът ще е по-голям. Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" също припомни, че мярката е била временна. „Ние още тогава признахме, че старото положение е по-доброто, но това бе антикризисна мярка", допълни Манолов. Той бе категоричен, че работниците тогава са си вземали толкова често болнични „по-скоро по принуда".

Манолов бе категоричен, че ако се въведат здравните карти, много по-лесно би могло да се следи кой в какво здравословно състояние е, колко често ползва болнични и при кой работодател има служители, които по-често излизат в отпуск по болест.

Временна мярка, но пести пари, а после?

И въпреки че синдикатите и работодателите приветстват мярката, като напомнят, че тя е временна и дори че управляващите са закъснели с връщането на старото положение, бившият управител на НОИ Сотир Ушев е на противоположното мнение. Той я определи като „отстъпление" . По думите му само за миналата година НОИ е спестил 60 млн. лева от тази мярка. Ако тя се премахне, ще бъде изгубена възможността не само за спестяване на нови 60 млн. лева, но и дупката в бюджета на осигурителния институт отново ще се отвори, защото вероятно ще се върне и практиката с фалшивите болнични листове. Ушев бе категоричен, че това много внимателно трябва да се обмисли, когато се гласува бюджетът на общественото осигуряване за догодина.

Нова методика и при пенсиите - индексация с инфлацията

Сотир Ушев се обяви против и за индексация на пенсиите с годишната инфлация. „Системата на пенсионното осигуряване е солидарна и трябва да остане такава", допълни Ушев.

На същото мнение е и синдикалистът Димитър Манолов. По думите му пенсиите на практика ще останат замразени, ако се индексират само с инфлацията. Така хората ще могат да си купят същите неща, които са могли и предходната година, но няма да доведе до подобряване на материалното им положение.

Програмата за реформи ще бъде подложена на обществено обсъждане и изпратена в Брюксел. В проектодокумента обаче не се дава отговор защо решението да се върне старото положение с болничните идва чак сега и ще бъде въведено в годината на изборите, а не - както бе обещано на работодателите, да бъде валидно само една година.