Плевнелиев имал прави отношения с премиера, но и много пъти му е казвал не
Плевнелиев имал прави отношения с премиера, но и много пъти му е казвал не / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев имал прави отношения с премиера, но и много пъти му е казвал "не"
51753
Плевнелиев имал прави отношения с премиера, но и много пъти му е казвал "не"
  • Плевнелиев имал прави отношения с премиера, но и много пъти му е казвал "не"

Президентът Росен Плевнелиев имал много честни и прави отношения с премиера Бойко Борисов, но и много пъти, когато трябвало, му казвал "не". Това стана ясно след коментар на държавния глава относно изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган, според което до 3 месеца Плевнелиев рязко щял да се разграничи от премиера.

"Аз не водя политически битки, аз се боря за проекти, които имат смисъл", обясни Плевнелиев, след което допълни, че е готов да се скара винаги, когато политически партии или отделни личности противоречат на националните приоритети.

Като един такъв приоритет държавният глава посочи енергийната ефективност. "Първият автомобил, на който ще се кача, след като престана да бъда президент, ще бъде зелен автомобил", увери президентът, след като седна зад волана на първия в света електромобил с удължен пробег. 

Видимо доволен от шофирането, Плевнелиев увери, че до 2020-а най-малко 10% от автомобилите у нас ще бъдат "зелени".

"Аз съм човек, който е добър шофьор, имам стаж буквално на тираджия - имам милион километри зад гърба си и искам да ви уверя, че да се кара такава кола, е истинско удоволствие", призна президентът.

"Това е бъдещето, не можем само да се оправдаваме, че не знаем, не можем и че нямаме пари", увери държавният глава. Според него светът вече се е събудил и задава посоката, но у нас са нужни и законови промени, които от своя страна да стимулират собствениците на подобни возила.

"Според мен категорично изпълнителната власт трябва да адресира тази тема и да създаде механизми за мотивация хората да купуват подобни екологични коли. Дали ще бъде паркирането в синята зона, дали ще бъде възстановяване на част от данъка или друга форма на подкрепа - категорично трябва да има подобни мерки. Същото и с панелките, вие виждате, че, за да се случи Националната програма за саниране на панелките, държавата също трябва да подпре".

Росен Плевнелиев бе категоричен, че "да бъдеш отговорен, не означава да харчиш толкова, колкото искаш, а да харчиш толкова, колкото трябва, така че следващото поколение да има достъп до енергия".

Плевнелиев имал прави отношения с премиера но и много пъти му е казвал "не"
netinfo