Безплатен спектакъл за Международния ден на театъра
Безплатен спектакъл за Международния ден на театъра / Дарик Русе, Искра Георгиева

Драматичен театър”Сава Огнянов” - Русе ще отбележи с две инициативи своя празник – 27 март - Международния ден на театъра. От 18 ч. в Камерна зала „Слави  Шкаров” ще бъде представена  книгата на издателска  къща „Парнас „- Русе - „За Слави Шкаров от приятелите”/ спомени, размисли, интервюта/.

Тази книга, родила се от  идеята на приятели и съмишленици  на изтъкнатия театрален режисьор Слави Шкаров /1941 -1988/, бе издадена миналата година по повод неговата 70-годишнина. Основните инициатори за създаването й са художничката Виолета Радкова, проф.Иванка Бенчева от НАТФИЗ ”Кр. Сарафов” и композиторът Михаил  Шишков.

Всички те са активни сътрудниции на Слави Шкаров в създаването на неговите спектакли. Книгата е оформена от художничките Виолета Радкова и дъщеря й Ралица Русева и е придружена от диск, в който са поместени интервюта със Слави Шкаров, проведени от Михаил Шишков и  Иглика Пеева. „За  Слави Шкаров от приятелите” е една крайно интересна и оригинално написана книга, която разкрива  атмосферата на Русенския театър през един от най-забележителните му периоди – 70-те и 80-те години на миналия век.

От 19 часа в залата на операта трите културни иститута – Драматичния театър, Държавната опера и  Кукления театър, съвместно ще отпразнуват своя празник. Това ще бъде с театрално-музикалния спектакъл Ех,театъра, театъра!...”. Той ще представлява сборна програма от откъси на постановки на трите театъра, изпълнявани от драматичните, оперните и куклените артисти.

Зрителите ще гледат един изпълнен, с много песни, танци, драматични и куклени миниатюри спектакъл. Режисьор на празничното представление е актьорът Любомир Кънев. Входът и за двете инициативи е безплатен.