Дарителската кампания на областна администрация събира книги за бесарабските българи
Дарителската кампания на областна администрация събира книги за бесарабските българи / Дарик Русе, Искра Георгиева

На 1-ви април започва дарителската акция за бесарабските българи, която има за цел да събере книги, буквари, учебници, учебни тетрадки и детски книжки. Неин инициатор е Областна администрация – Русе. Решението за благотворителната инициатива беше взето по време на проведената през миналия месец кръгла маса на тема „Обучението по майчин език.

Проблеми, възможности и добри практики”, организирана от Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Кампанията е посветена на 24 май – Денят на славянската писменост и култура. Във връзка с инициативата, областният управител Стефко Бурджиев изпрати писма до териториалните структури на изпълнителната власт, до Регионалната библиотека и до няколко издателства. В него той ги призовава да се включат активно в кампанията, за да помогнат за съхраняването на българския език в бесарабската общност в Република Молдова, която изпитва остра нужда от научна и развлекателна литература на български език.

Инициативата ще продължи до 10 май 2012 г. и е с лице към широката общественост, институциите на местната и държавната власт, бизнеса и всички, които искат да са съпричастни към запазването на българския език. Дарените книги ще бъдат събирани в Областна администрация – Русе.