Започва пролетната студентска кампания за доброволно кръводаряване
Започва пролетната студентска кампания за доброволно кръводаряване / Sofia Photo Agency, архив

Днес започва пролетната студентска кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Тя се организира от Националния център по трансфузионна хематология и Министерството на здравеопазването, с подкрепата на БЧК.

Кампанията ще продължи до 22 май, като първата кръводарителска акция е предвидена за днес в СУ „Св. Климент Охридски". По време на инициативата ще се проведат над 45 такива акции в 20 висши учебни заведения. През миналата година 1743 студенти подкрепиха кръводарителските кампании, уточняват от здравното министерство.

До 29 март продължава и кампанията „Хайде с нас и твоята кръв е важна!" за насърчаване на доброволното даряване на кръв сред навършилите 18 години ученици в столицата. Продължава и подготовката за традиционната кампания „Запалете свещичка, подарете живот!", която тази година ще стартира на 8 април - Цветница. На празника, от 9.00 до 14.00 часа ще бъдат разкрити временни пунктове за кръводаряване до храмовете „Св. Александър Невски", „Света Неделя", „Свети Седмочисленици", „Св. Георги" и „Покров Богородичен".

Данните на центъра по трансфузионна хематология показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Благодарение на проведените през миналата година инициативи се запазва тенденцията за увеличаване на броя на кръводарителите. През 2011 г. 163 816 души са дарили кръв, докато през 2000 г. те са били 148 449. Амбицията на центъра по трансфузионна хематология е кръводарителите да станат поне 185 000 на година.