Приеха промените в закона за възобновяемите енергийни източници
Приеха промените в закона за възобновяемите енергийни източници / снимка: sxc.hu
Приеха промените в закона за възобновяемите енергийни източници
51836
Приеха промените в закона за възобновяемите енергийни източници
  • Приеха промените в закона за възобновяемите енергийни източници

Малки ВЕИ инсталации, работещи с енергия от вятър, слънце и биомаса, ще могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях, намиращи се в населени места. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в закона за възобновяемите енергийни източници.

Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете, които са собственост на гражданите. След приемането на поправките разрешение ще се получава за срок до месец и половина. За получаване на разрешение за монтиране на малки ВЕИ инсталации задължително условие ще бъде съответните сгради вече да са свързани с електроразпределителната мрежа.

Според Рамадан Аталай от ДПС промяната на режима от лицензионен в регистрационен няма да доведе до сериозни облекчения, защото имало прекомерни изисквания към фирмите за монтаж. Диян Червенкондев от ГЕРБ даде да се разбере, че така се търси по-голяма безопасност. Чуйте какво казаха те в парламента.