Борисов: АЕЦ „Белене” е погребан преди нас, ние му сложихме кръста
Борисов: АЕЦ „Белене” е погребан преди нас, ние му сложихме кръста / Sofia Photo Agency, архив

Интервю с премиера Бойко Борисов в „Седмицата” на Дарик:

Какво се промени точно за една седмица? Точно в този час миналата седмица в това предаване министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че България ще иска четири месеца нова отсрочка, за да вземе решение за „Белене”. Само 3-4 дни по-късно обаче решение имаше. Какво се промени за тези 3-4 дни?

Нищо не се е променило. Просто когато взема решение за нещо, се случва бързо след това.

А защо България обяви решението си преди да стане ясен докладът на британските консултанти за атомната централа?

Защото докладът на британците не касае взимането на решение за строеж или нестроеж на „Белене”.

Ами ако получите сега доклад, в който пише, че „Белене” е много изгодна централа, след всички сметки, които са направени?

За какво е изгодна централа?

Не, казвам има такава хипотеза. Ако пък се каже, че е изгодна...

Вижте, за разлика от журналистите и вас, аз не работя по хипотези. 2006 г. има подписан договор, 2007 г. е трябвало да се финализира. До 2010 г. е трябвало да излезе вече 70-80% от първия реактор построено. Ако тройната коалиция, и в случая Първанов и Станишев са искали да има АЕЦ „Белене”, тя е щяла да бъде построена, но те самите са знаели, че това не е възможно да се случи и са прехвърлили този проект да дойде при нас. Разбира се, това е сложна материя и трябваше време ние да проучим всичко, всякакви възможности, да наемем консултанти, които да проверят много от нещата, и в края на краищата съм убеден, че взетото решение сега е абсолютно правилно.

А защо се отказахте от идеята си за референдум, както впрочем сам го предлагахте?

Защото идеята за референдум е много сложна и на практика няма да се получи. Знаете, че съгласно правилника за провеждане на референдум трябва да гласуват половината от гласовете, които са гласували на последните избори. Много ясно на хората трябва да им се обясни в обяснителната записка, тя не може да бъде за и против „Белене”, защото трябва да им се обясни, ако си за, какво трябва да направи България - от ядрения риск до 20-те милиарда лева, които трябва да се дадат, т.е. много сложно като процедура да се случи.

Т.е.затова се отказахте от идеята за референдум и решихте сам да вземете смелото решение?

Ние разговаряхме с Конституционния съд, лично с г-н Танчев, с Росен Плевнелиев. Дори Първанов е мислил да направи като президент референдум, не е успял, защото много е сложен като инструмент и няма да се получи обективност на задаваните въпроси. Аз просто не мога да разбера какво има, когато използваме времето да умуваме по дадена тема чрез инструментите, които имаме - консултанти, експерти, разговори, казвате: бавите решението. Когато вземем решението, защо сте го взели бързо. Ами, защото няма смисъл нещо, започнато преди 33 години и глътнало милиарди, да продължим да го тупкаме, знаейки прекрасно и двете страни, и тук между другото руснаците нямат никаква вина. Извадете изказването на Кириенко, когато беше при мен преди една година, аз снощи имах възможност да го гледам пак по „Панорама”, и той излиза човекът и казва: дори цената, ние сме си виновни, той има доблестта да си признае, че всъщност те нищо не са се разбрали. Гонейки големия си шлем, медийната си просто активност, нали, да излезе, че правят нещо голямо, те са направили договор, в който няма най-важните компоненти, и затова, ето виждате в момента, всички политици се изказваме хипотетично. Едни викат 6 млрд. евро, други 20 млрд. лева, 15 милиарда, всеки... разхвърляме ги милиардите левове в приказките си все едно някъде ги копаем, а всъщност защо е така. Защото Станишев 2006 г. и 2007 г. просто не са подписали истински договор и сега, когато Първанов беше президент, всеки ден той се изказваше срещу ГЕРБ и правителството, всеки ден, а 2006 г., 2007 г., 2008 г., 2009 г. мълчеше и не алармираше изобщо, че всъщност този проект „Белене” се проваля. Мълчеше, че над 600 милиона се похарчват да се събарят стари сгради. Вместо да се строи инфраструктура, вместо да се прави енергийна ефективност с тези пари, те са дадени, за да се изчисти една площадка, за да стане един гьол. И това той си е мълчал през цялото време. Какви въпроси ми задавате сега. Това е нещо, което е погребано преди нас. Ние просто трябваше да му сложим кръста.

Само политическо ли е уведомяването досега към Русия или България е изпратила вече и официално юридическо уведомление, че едностранно прекратява договора?

Вчера беше делегация наша там, която на най-високо ниво каза какви са нашите планове и какво възнамеряваме да направим. И това, което министър Добрев ме информира пред медиите, е, че в рамките на месец април трябва да се приключи юридически казусът.

На колко оценява България дълга по проекта досега, тъй като имаше различни спекулации от Русия, включително за милиарди евра.

Естествено, че ще има спекулации. То целият проект е спекулация. Целият проект е спе-ку-ла-ци-я. Защото този проект се пуска за дострояване, за да се избегнат търговете и обществените конкурси, на които да дойдат и други участници. Това е типично за тези хора. Впоследствие дават огромни пари да съборят това нещо, заради което са написали дострояване на тръжните документи, и започват да строят наново централа, вместо да си направят конкурс и да се направи като хората. То е спекулация самият конкурс. Вследствие на което започва да се спекулира с големия шлем. Спекулация е да говориш, че строиш ядрена централа без да знаеш цена, ескалация, и да имаш подписан DРС контракт. Спекулация е най-малката дума, то е престъпление и по споразумение номер 5 да харчиш пари. Така че всеки, който говори за цифри в момента, спекулира.

Т.е. вие няма да кажете сметка, която очаквате максимум България да трябва да плати, за да приключи проектът.

Никой не може да каже сметката. Това е точно народната поговорка - куче влачи, диря няма. 33 години се наливат пари, строи се, купува се оборудване, след това се руши. Връща се оборудване и те още не могат да съберат фактурите, реално да се отчете всичко. Това е просто един ров, в който се загробени стотици милиони български пари за тези 33 години. И всеки, който каже цифра, тя няма да е точна. И то говорим за разлики от милиони, а може и за милиарди.

Говорите за престъпления. Като главен секретар на МВР имахте ли някаква информация за престъпления при подновяването на проекта на АЕЦ „Белене”, направено впрочем от кабинета на Симеон Сакскобургготски?

Това се прави от енергийните министри. Все едно сега да държите сметка за това, което правим ние, на Калин...

Не, не, не ви държим на вас...

Хайде да се държим сериозно.

...сметка. Питам ви имаше ли още тогава...

Дайте да се държим сериозно.

Имаше ли още тогава данни за нещо, което да навява на такива съмнения, че енергийните тогава министри, които се смениха, са участвали в престъпления, за които говорите?

Не мога да кажа. Нямам спомен да е имало данни. Министър Петканов е гласувал за този проект тогава заедно с много други, които сега са правят на десни лидери. Така че към онзи период не сме разглеждали подобен казус.

Ще продава ли България реактора? Не знам дали гледахте, има много хубав анекдот - продавам реактор, чисто нов, неизползван, руски, телефон, след 22 часа, Борисов. Ще има ли такива обяви?

Ами, таман ще видим сега и колко желаещи има, нали, когато говорят Овчаров и Петър Димитров, нали, колко хубаво нещо са направили и колко важно, ще видим дали има и желаещи да го купят.

Т.е. има, стои вариантът да бъде пуснат... или даже първо ще пуснете реактора за продажба, а след това ще мислите за местенето му?

Първо, той не е готов. Първо, той не е готов и този април месец ние ще решаваме по тази тема, в смисъл трябва да приключим проекта. И като приключим проекта, той трябва някъде октомври месец да е готов, доколкото знам, и казват, че са започнали втори реактор да правят, макар че ние не сме давали съгласие за това. Така че нека да оставим хората да работят един месец.

Защото това, че ще се премести руски реактор от „Белене” в „Козлодуй”, не означава, че това ще е по-малко руско-български проект от „Белене”, така че това...

Напротив, означава.

Защо?

Ами означава, защото, първо, ние ще сменим турбината. Второ, ще има диверсификация на горивото. Трето, сегашните реактори, които са в „Козлодуй”, са хибридни, контурите, системите за сигурност, всички те са западни компании - „Уестинг хаус”, „Арева” и много други. Така че всичко това диверсифицира този проект. След това, и това им казахме и на руските партньори - дайте да си подпишем сега договор с истински контракт, от който да е ясно кой инвестира, кой дава пари и затова, между другото, докладът, който HSBC би трябвало да ни даде, а те поискаха отсрочка от няколко месеца още, когато ни го дадат, той ще ни е много от полза за строежа на седми реактор на „Козлодуй”. Ако това вие, което казвате, че това е изгодно, токът ще бъде еди какъв си, то ще стане още по-добре за „Козлодуй”, защото там имаме инженери...

Аз кога съм казвал? Напротив, аз не смятам, че ще е изгодно.

...там имаме електропреносна система, там имаме ядрени хранилища за отпадъка, имаме цялата инфраструктура на ядрена централа. На „Белене” тепърва трябваше да изграждаме електропреносни мрежи, системи, трансформатори за над милиард още пари извън централата.

Т.е. вие казвате нещо важно - ще се търси подмяна на отделни компоненти от реактори, съпътстващата инфраструктура, така че те да не бъдат руски и да може реакторът да работи с неруско гориво.

Да, и това се казва диверсификация на ядрената енергетика. Ако забелязвате, евроатлантическите партньори никога не са казвали против „Белене”, а винаги са казвали против недиверсифицирането на ядрената ни енергетика. Ние изпратихме писмо, попитахме официално „Росатом” може ли за „Белене”, за площадката да направим тази диверсификация. Те ни отговориха, че за „Белене” не могат да го направят.

Газова централа, евентуална газова централа на мястото на АЕЦ „Белене” също няма да бъде руско-български проект - разбирам от изказванията ви тази седмица.

Всеки, който може да си позволи да направи централа, без държавата да се ангажира да изкупува тока от нея, е добре дошъл.

Т.е. България, държавата ще се откаже да се занимава вече със строителство на централи и ще остави това в ръцете на частни енергийни...

Напротив, държавата България се занимава активно с изграждането на мощности от зелени енергии или така наречените възобновяеми, екологично чисти източници.

Става дума, това го правят частни инвеститори, г-н премиер. И същата схема вие искате да приложите и при газа, а може би някога и към атомните централи.

Разбира се, това е най-добрият вариант, защото парите на държавата са толкова малко, че тя не може да си позволи да харчи по този безумен начин. И по-важното за вашите слушатели, което искам непрекъснато да го говорим, е енергийната ефективност. Ние и сега произвеждаме повече от необходимото за България електрически ток. Загубите по мрежите са огромни, загубите в домовете на хората са огромни. Ако ние успеем да накараме тези два милиона и половина българи, живеещи в 770 000 панелки, да си направят необходимия ремонт, за да придобият тази енергийна ефективност, първо ще удължат с 40-50 години живота на своите панелки, ще намалят с 30% разходите си за енергия. Това автоматично ще направи и 30% нуждите на държавата от електроенергия. Аз ви казах, единият реактор в момента на АЕЦ „Козлодуй” работи само да покрива загубите по мрежите от другите ни електрически централи. Догодина почваме „Горна Арда”, един много добър проект, екологично чист, възобновяем източник. Дадохме още 150 милиона да достроим „Цанков камък”, 80 мегавата, но за важна, пикова енергия, която ни трябва вечерно време. Така че България си върви по своите енергийни проекти много добре. Просто няма да се заробваме с 20 милиарда, които няма никога да ги изплатим. Ще минат 20-30 години, 3% е възвръщаемостта на парите от една ядрена централа в Белене, 3% на година.

Т.е. над 30 години би се върнала „Белене”.

Над 30 години трябва да минат, за да се изплати и да почне да печели държавата. Ами, ако тогава ни ги спрат, както направиха с първи, втори, трети и четвърти.

Природният газ.

Само ще сме превъртели едни огромни пари.

Какво точно поиска Русия срещу 11% по-евтин газ до края на годината?

Единственото, което поискаха, е честни и открити отношения. И точно такива отношения ние им даваме. Това е изгодно, така мислим да го направим, за нас, моля ви, проявете разбиране и дайте да го приключим, без да се съдим. Надявам се, президентът Путин да е дал такива указания април месец да свършим. „Южен поток” е изцяло изгоден за България. Докарваш едни тръби, зариваш ги, минава газ, взимаш такси години наред, десетилетия приходи за бюджета. С една дума тук пълно съдействие по строежа.

Ще помогне ли България на Русия да избегне по-строгото европейско законодателство за енергийните мрежи, което за трети страни като Русия би влязло на 3 март, впрочем какво съвпадение с нашето Освобождение, 2013 г.? Ако проектът „Южен поток” бъде започнат преди 3 март 2013 г., Русия ще може да претендира, че така нареченият трети енергиен пакет няма да се прилага към този проект и по тръбите от „Южен поток” ще може да тече единствено и само руски газ. Европейската комисия отказва да приравни „Южен поток” на „Набуко” и на трансадриатическия газопровод. Ако преди 3 март Русия стъпи на европейска територия през България, това би означавало тя да може да избегне прилагането на трети енергиен пакет. Ще помогне ли България на Русия за това?

Аз искам само да попитам дали си спомняте, че само преди два месеца Европейският съюз каза "да", изръкопляска публично на това как канцлерът Меркел, бившият канцлер Шрьодер и президентът Медведев в една синя екзотична зала, студио, отвиваха един кран и пуснаха тръбите на „Северен поток”. Помните ли го това?

Аз ви питам за „Южен”.

Не, аз ви питам помните ли за „Северен поток”? Или когато Германия си прави тръби и си докарва евтин газ и нейната икономика върви, това е хубаво, а когато България иска да има същите условия, това е лошо, така ли излиза?

Не, аз задавам въпрос, дали България...

Не, и аз ви задавам отговора. Значи, когато канцлерът Меркел и президентът Медведев си пускат „Северен поток”, за да е изгоден на немската икономика, това е хубаво. Но когато България ще го направи, за да има същите условия и конкурентоспособна икономика, и евтин газ за населението, това е лошо. Защо?

Сега, аз няма да мога така добре като вас да го обясня, обаче за какво става дума.

Ами, аз точно сега добре го обяснявам... и когато го обясня по този начин, няма въпрос.

Тръбата минава през България и стига до Италия, единият й ръкав, другият е към Австрия. Ако се приложи третият енергиен пакет, той казва, че по тези тръби, които са пуснати след 3 март в нашия случай, ще трябва теоретично да може в случай, че това се налага, да тече газ и от другаде и собствениците на тръбите, в случая „Газпром” ще е сериозен собственик с 50%, ще трябва да позволява да върви и друга газ.

И България е другият сериозен собственик също с 50%, не забравяйте.

Да. Въпросът е, че всеки може да блокира другия...

И България ще печели във всички случаи какъвто и газ да тече.

За печеленето, ясно. Въпросът е...

Така, много ще е важно...

...дали да може да мине...

...българският народ да има гарантирани приходи в следващите десетилетия. Не само да изплаща лихви, не само да изплаща борчове и дългове, най-сетне този народ да получава печалби от своето геостратегическо положение. И след като „Северен поток” няма проблем да работи, така и „Южен поток” няма проблем да работи.

Въпросът е да може ли по „Южен поток”...

Не, въпросът повече не ме интересува. След като за Германия и за канцлера им не е проблем да си пусне „Северен поток” и да си достави евтин газ, за мен също не е проблем да пусна „Южен поток” и да си доставя евтин газ.

И вие няма да искате...

И повече на тази тема не искам да се говори. Има равноправие в Европейския съюз и няма да има двоен аршин.

Простият въпрос е да може ли от Италия...

Простият въпрос е с прост отговор.

...от Италия да дойде до България...

... (бел. ред. говорят едновременно, не се разбира)... два месеца за Германия минаха руските тръби и закараха евтин руски газ. И не случайно немската икономика е водещата в Европа, защото има нисък ресурс, който да движи икономиката. Същото правя и аз.

Т.е. в името на това вие казвате, че за България това е по-ценно, отколкото да може например да дойде алжирски газ обратно по същата тръба.

Ама да дойде какъвто иска газ. Аз отидох в Катар, отидох в Турция и на закрито заседание на комисията им обясних как няма да дойде. Това са геостратегически проекти, които трябва да се разберат на много високо ниво. И те ще се разбират сигурно десетки години. Защо „Набуко” не е тръгнал, въпреки че е приоритет за целия Европейски съюз? Защо не е тръгнал? Ето, сега в неделя, в сряда ще го направим национален обект. По документи ние сме направили всичко. Защо? Ами, защото трябва да се разберат откъде да идва този газ. Защо да не идва газ от Алжир и по „Северен поток”? Защо да не идва и по други потоци?

Не, защото е на север, а Алжир е на юг, нали, там е трудна...

На север, на юг, на изток, на запад, няма значение, ние сме тук, на Балканите. И оттук минава „Южен поток”.

Т.е. вие искате за...

Искате да ги изгоним да отидат, да минат да взимат таксите пак през Турция надолу, през други държави. Има много кандидати.

За „Южен поток” да се приложат същите правила като за „Северен поток”, т.е. старите правила.

Освен това ви напомням, че „Южен поток” акционерите в него, акционерите, собствениците са „Електрисити дьо Франс”, най-голямата държавна компания на Франция, ЕНИ, най-голямата енергийна компания на Италия, най-голямата немска компания. Той не е българо-руски проект. Собствениците му... и ето тук примерно би бил големият майсторлък на Първанов и Станишев да са вкарвали не парите в гьола, а да са казали - вижте, искаме да участваме и като акционери, пет процента, десет процента, сиреч в голямата майка „Южен поток”, където са големите фирми, би било да сме си с пет, десет процента и да си взимаме пари десетилетия наред. Той е изцяло европейски проект. Газта отива до Австрия, до Италия, България, Гърция, Сърбия.

Е тя това казва Европейската комисия, понеже вътре ще бъдат дадени...

Ами, да... значи, вижте... когато стане за България, всички ги е яд, че ще получат и те най-после, и българският народ някое евро. Всички ги е яд. Затова повече няма да...

Е, мислите ли? Те дават седем милиарда евро да помагат на българския народ, вие викате - тях ги е яд, че ние ставаме добре. Това не е много честно, да го кажем, към тези, които дават толкова пари на...

А ние колко, колко ни е вноската? Колко ни е вноската на година?

Колко ни е вноската?

700 милиона. Ние сега сме първата година, където започнахме да излизаме на плюс от европроектите. Досега повече пари сме давали отколкото сме взимали. И именно това е европейската солидарност, за да можем и ние след време, когато влезем в еврозоната, когато се налага и ние да помагаме, ние трябва да имаме печеливша икономика, печеливша индустрия, а тя се прави с евтин газ.

Ясно отговорихте - България ще позволи максимално бързо да стъпи "Южен поток" в Европейския съюз.

Ние имаме... аз до този момент нито един, нито един фактор от Брюксел не ми е казал, дали президентът Барозу, дали Ромпой или комисарят Йотингер, за „Белене” сто пъти сме говорили, и кой ли не. За „Южен поток” една дума досега някой не ми е казал.

Т.е. това ли е обаче интересът на премиера, бъдещ президент отново, Путин, да е готов да преглътне „Белене”, да е готов да намали цената на природния газ - бързото тръгване на потока, за да избегне това ново европейско засукано законодателство?

Аз не съм говорил на такава тема с него.

А как си... понеже бяхте тази седмица, вие ме даже провокирахте, прочетох, че сте бил на представянето на една неиздавана книга на Симеон Радев за помирението с Русия след Стамболов.

Да.

Та... аз я изчетох, тя разказва, и вие сте я чел, разказва за това какви условия поставя Русия в името на запазването на дружеските, да го кажем сега на съвременен език, отношения с България. Тогава са искали да се покръсти в православие българският престолонаследник, да се спре македонското въстание с четите от България, да се върнат руските офицери. Кое е сега условието? Какъв е руският сега интерес?

Със сегашния президент, премиер, все още премиер, Путин ние имаме много честни и открити отношения. И аз така и започнах разговора миналия понеделник с него - не ми отива нито на мен, нито на теб да шикалкавим, да си прилагаме трикове, да отлагаме за пети, за шести, за седми път тези споразумения. След като и на мен ми е ясно, че нямаме пари, след като и на теб ти е ясно, че няма стратегически инвеститор, по-добре да измислим нещо реалистично, за по-малко пари, да докараме, седми реактор да направим в „Козлодуй”, да удължим с още 20 години пети и шести реактор. Така или иначе в тази централа всичките специалисти, инженери, работници са свикнали с това руско оборудване, и съответно пък западните компании са направили всичко необходимо за този хибриден защитен пръстен - електроника, сигурност, контури и всичко останало. Работим по „Южен поток” да стане бързо, 2015 г. да тече газ, защото аз имам нужда да взимаме като държава такси от този газ, имам нужда от изграждането на потока, това са работни места, това е инвестиция. „Бургас – Александруполис” го затворихме така, както се бяхме разбрали...

Това му казвате вие, а той какво ви казва? Добре, колега Борисов...

Той казва - нашите отношения, между България и Русия, по презумпция трябва да бъдат приятелски. Щом това е вашето решение, благодаря ти, че ми даваш решение. Нас ни изнервяше това, че се шикалкави по всяка тема, от 33 години примерно за „Белене”.

Само приятелство поиска руският премиер?

Питате ме, отговорих ви. Сега, ако трябва...

Да, да, става дума, че се учудвам. Това говори за една много променена Русия от времето на тази книга, за която си говорихме с вас и вие ходихте на представянето.

Всеки има своите геостратегически интереси. Ние сме на кръстопът и единственото, което можем да печелим, е от транзитите. По магистралите - на тировете, по пристанищата - на товарите, по летищата - на карго товарите, по жп-линиите - превоз на товари, по газопроводите - пренос на газ. Това са предимства на държавата, която е на кръстопът.

Иска ли България част от новата газопреносна мрежа на българска територия да бъде само българска?

Не.

Затова впрочем говореше бившият министър Трайков, за 59 километра...

Няма никаква логика да е така. Тя или трябва да е цялата българска, или така, както е по договор - 50 на 50. Иначе веднага възниква въпросът или уплахът от руска страна, че на тези 50 километра ние ще сложим два крана от двете страни и веднага ще се превърнем във втора Украйна. В един момент затваряме крановете и казваме - дотук беше...

Колко ще струва на България започването на „Южен поток” още от тази година или в началото на следващата? Правени ли са тези сметки, има ли ги парите в българския бюджет?

Има предпроектни проучвания, сега трябва да се подпишат, да си направят компанията и тази компания вече да започне да се занимава с проекта, да ни каже колко пари струва, как ще бъде финансирано, откъде ще се вземат парите, всичко останало.

Ще подпише ли България нов газов договор с Русия с посредници, или това е българско условие, впрочем няколко правителства, не само вашето, но на вашето сега се пада да подпише новия договор?

Значи, тук проблемът е, че посредниците ги дават... няколко правителства дават досега, не знам друго да е искало да махне посредници, но „Газпром” е този, който посочва през кого да се взима газът, и затова полагаме огромни усилия, ако можем да махнем посредниците или да дадем възможност да се стига директно до потребителите. Тогава вече цената до потребителя ще стане много ниска. Работим...

Това означава България пък да позволи на „Газпром” да продава директно газ на български заводи, какъвто интерес имал, каза миналата седмица в това предаване Делян Добрев.

А какъв е интересът на българските заводи, да питам обратно аз. Да получават скъп газ през посредници от „Булгаргаз” или да получат евтин газ? Какво значение има за българската турбина или машина или струг откъде и през кого минава газът, та ми говорите вие.

Не, аз не искам да съм на ваше място, защото ако махнете посредниците, ще кажат: пусна „Газпром” до заводите. Ако ги оставите, ще кажат: е, пак продължиха с посредници, така че не е просто решение.

Не, напротив. Затова аз имам винаги ясни и категорични действия. Важно е топлофикацията... пак задавам въпрос. Ако топлофикацията може да си вземе на 350 долара, да речем, газа, или на 400 и ако „Булгаргаз” ти го продава на 600, за хората, които ползват парно и топла вода, кое ще е по-изгодно - да получат газа на 360 долара или газа на 600 долара. Питам.

Ще разберат ли българите, г-н премиер, до края на годината, че Русия продава по-евтино?

Ето, ето затова просто българите трябва всичко да им се казва честно, ясно и точно. Сега „Булгаргаз”, държавната компания, е третият прекупвач от посредниците и всеки по веригата си дава печалби. Ако може директно да отиде газът до потребителя, той ще бъде на по-ниска цена. И посредниците, включително и държавният посредник „Булгаргаз”, няма да взима допълнителни такси. Моята цел е крайният потребител, дали е на парното и топлата вода, дали е на завода, дали е на парника, да вземе газа на ниска цена, защото продукцията му ще бъде конкурентоспособна на европейската. Всичко останало са празни приказки...

Ясна теза - вие сте всеки да може да купува директно от „Газпром”.

...и изобщо не ме интересува кой какво ще каже.

А ще падне ли цената на парното до края на годината, сега за тези девет месеца, след като ще е с 11% по-евтин газът, ще падне ли газът за промишлеността?

Истински се надявам. Именно затова водим тези преговори.

Понеже държавната „Булгаргаз” казва, че има, няма намаление, няма начин да се намали цената крайната.

Ама, да, защото държавната „Булгаргаз”, ние понеже само хулим чуждите, държавната „Булгаргаз” също е една монополна фирма, която стои като трети посредник и само тя може да продава газ. И пак за да знаят българите, да сме честни с тях, ние я държим само поради една причина - защото когато някоя топлофикация, и не само ние, и предишните, някоя топлофикация издъхне и тръгне да фалира и хората да не останат на студено, „Булгаргаз” се задължава, нали, не им спира газа, продължават да топлят и бухаме загубите в държавната компания. Ама, това пак е загуба и дефицит на всички българи накрая като се сложи чертата. Това са трикове, които се правят. Аз не искам да управлявам с трикове и затова една по една всичките тези схеми ги разбивам.

Кърджали и Мадан?

Ето, казвам кое според мен е правилно. Ако ти можеш да си купиш домат на ниска цена, защото... хубав, качествен, разбира се, защото е работил парникът с евтин газ, и да си купиш скъп домат накрая, когато парникът е работил със скъп газ, кой ще предпочетеш? Евтиния.

Остава ли, че днес ще заминете, сега, за Кърджали? Ще ходите ли?

Ами, ако ме пуснете от телефона, ще тръгна.

След пет минути. Редна ли е, според вас, правителствена намеса в търговските отношения? Впрочем от изказванията, които правите, оставам с впечатление, че вие също не сте докрай убеден в това, че и в Кърджали, и в Мадан държавата трябва да се намесва и да спира нормалните търговски отношения, както си е по закон - фалити, несъстоятелност, ликвидация?

Значи, така е, нормалните търговски отношения в нормалните европейски държави са регулирани. Само че в България тази разбойническа приватизация през годините е направила така, че огромни групи от населението, работещи в места, където само това им е поминъкът, така е от „Бобов дол”, като започнем, до „Брикел”, от „ГОРУБСО” до ОЦК, от „Кремиковци” до какво ли не още. И в един момент, когато влязат в някаква схема, тези работници, тези хора излизат на улицата и остават без хляб. Ние не се месим в търговските отношения...

Само че металургичната промишленост в България си е фалирала. Тя беше фалирала още, когато се приватизираше, с огромни дългове. Има ли смисъл да продължава поддържането със смени на собственици на нещо, което очевидно все си стига накрая до едно и също? Който и да минава през тези дружества.

Значи, очевидно не сте добре запознат, защото очевидно, ако бяхте добре запознат, щяхте да знаете, че другият оловноцинков завод, при Асеновград, работи перфектно, спазвайки всички екологични правила. „Асарел-Медет”, другите ни заводи, които добиват мед и бяха приватизирани, дойдоха големи европейски компании в тях, разбира се, има и дялове на българи, работят на печалба и са еталон на предприятие. ОЦК Кърджали може да прави 30-35 млн. долара на година печалба, защото цинкът е нещо, което... метал, който може и... да, сега борсите са 25% по-надолу, но след една година ще станат 50 нагоре...

Да, то и това обяснява защо закъсват.

Имат 300-400 тона шлака, от която може да се изкарат 30% от тях още цинк. Това са абсолютно предприятия, които могат да работят на печалба.

Подкрепяте ли идеите на социалния министър Тотю Младенов, работниците да станат първи...

И в случая, в случая какво правим. Ние не се месим в частните им отношения. Само казваме - господа, бъдете отговорни към тези работници, които работят там. Това са човешки съдби, това са 700 души и 700 на другото място, в Мадан, 1400 души, по четиричленно семейство го сложи. И вие ме питате защо държавата се намесва. Пет хиляди души ще бедстват, българи, и аз ще седя тук и ще викам - това си е частен спор. Това ли е редно според вас? Затова от социалния фонд...

Много още българи останаха без работа.

...разпоредих, цяла нощ работиха, сега пишат списъците. Един часа започваме да изплащаме по 325 лева на човек от фонда за солидарност. Това е законно, това имаме право да направим и тези хора заслужават да изкарат поне една седмица, докато всички тези процеси се надявам минат.

Подкрепяте ли работниците да станат първи кредитор преди държавата и банките? Ако фалира едно предприятие, те първи да си получават заплатите, а след това чак банките кредитите?

Аз и днес ще им кажа, че правим всичко възможно. Истински се надявам през контактите, които финансовият министър има с тези големи банки - „Кредит суис”, „Париба”, Първа инвестиционна банка, да ги убедим да сменят мениджъра, да сменят управлението, охраната, ако щете, там да ги докарат да не се краде, защото старият собственик казва, че го крадат много, и предприятието да заработи, да останат работните честа, да е печелившо, да функционира. Иначе то лесно могат да го обявят банките във фалит и да го приключат. Значи, до месец могат да го обявят банките във фалит и да го приключат.

Не, аз ви питам по...

И тези хора ще дойдат отново да им плащаме пък ние помощите.

По принцип ви питам.

Затова се борим и затова държавата в случая, за да не използваме думата държава, аз самият и министрите се мъчим да отрегулираме този процес.

Да, и това е идеята на Тотю Младенов, въпросът е, че се очерта спор около тази идея. Вие до кое сте по-близо - че работникът трябва да стане най-важният, да си получи заплатата, не говорим за конкретните случаи, има все пак още много фирми, които фалират за съжаление сега в кризата, или банките трябва да останат най-важни, защото те дават кредитите и, така, дават бизнеса на предприятията?

Ами, колкото и да звучи популистки, банките са големи институции и те имат и рискови кредити, които могат да понесат. Имат своите портфейли, които могат да понесат съответно загуби. Докато тези хора, особено в тези браншове, излязат ли на улицата, той просто друго не може да прави, това му е единственото, с което може да си изкарва прехраната.

Намери ли Симеон Дянков пари за заем за връщане на другия заем? Нали е в Съединените щати, казват, че сега е моментът да се вземе евентуален заем от България.

Ами, вие виждате, когато приключим дадено събитие, излизаме и го обявяваме. Аз не обичам да говоря предварително. Така че...

А оформихте ли си вече мнение по предложението, сега по...

За съжаление само заеми и лихви обслужваме. Само заеми, само лихви. Такива падежи от порядъка, ето, половин милиард имам да връщам за „Белене”, които са взели, похарчили са ги. Милиард и 700-800 000 от първи януари догодина за заема на Милен Велчев. Заеми, заеми, заеми, лихви, лихви, лихви. Просто веднъж да можем да стъпим на чисто...

Подкрепяте ли предложението 30% от Сребърния фонд да се обърнат в държавни ценни книжа и до 2016-а да се вдига с по още 10%, така че 2016 г. 70% от Сребърния фонд да е в ДЦК?

Когато дойде време да кажа какво подкрепям и какво не, ще ви го кажа.

Това е важно...

Сега това е тема, която се обсъжда от експерти, финансисти, няколко мнения по въпроса. Когато изслушам и ги обмислим всички, тогава ще излезем, както за "Белене", ще ви кажем - дотук беше и...

Понеже се създаде впечатление за взето решение, вече след като бил и Тристранният съвет, решение няма това...

Ами, аз не знам как се е създало впечатление. Все още някои пишат, че сме вдигнали данъците, а пък ние не сме ги вдигнали данъци в Европейския съюз, но още в някой го има това впечатление, защото някога преди три години някой казал, че е възможно и се обмисля вариант с 1% да се вдигне ДДС. И някои още го пишат, че сме го вдигнали.

Тази седмица друго пишат, че напротив, ще махате лихвите върху данъците и осигуровките на тези дето не са успели да ги платят. Това подкрепяте ли го?

Аз мисля, че достатъчно говорихме, вече досадихме на вашите слушатели.

Да ви питам дали ще върнете Божидар Нанев за министър, след като го оправдаха на първа инстанция тази седмица?

Не.

Понеже стана така, че той си отиде за нещо дето, сега ако и другите инстанции потвърдят, си изгоря човекът за работа дето не е направил.

Факт е, че толкова време прокуратурата се занимава с него и поиска и пет години затвор, представяте ли си, ако го бях държал министър и всичко това се говореше, в какви условия щяхме да работим.

Чувствате ли се най-влиятелният българин, да кажете накрая, както ви определя „Форбс”?

Чувствам се най-отговорният и натоварен.