Танцьорите от ЗОКИ отново първи в Младежки фестивал на изкуствата в София
Танцьорите от ЗОКИ отново първи в Младежки фестивал на изкуствата в София / снимка: личен архив

Великотърновският спортен клуб „ЗОКИ" спечели всички първи места на Младежкия фестивал на изкуствата, който се проведе през изминалия уикенд в София. Фестивалът има конкурсен характер и е част от календарната програма на „АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР" и „ЕВРОГРЕЙД" ООД, провеждащи се в София и Приморско.

Целта на фестивала е да даде шанс за изява на значителен брой деца и млади хора и да допринесе за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност в съвременното танцово изкуство, като превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици и агресията).

В младежкия фестивал участваха 97 клуба от цялата страна и над 2000 участника. Заради огромния интерес бе наложено ограничението всеки отбор да представи по 4 танца.  

Състезателите от "ЗОКИ" станаха безспорни фаворити, като във възраст до 10 г. солово изпълнение на съвременни танци Елизабет Маринова на 9 г. от ОУ "Бачо Киро" спечели първо място. Другите три състезателки бяха във възрастова категория от 10 до 16 години и не дадоха шанс на другите отбори, като спечелиха всички призови места - Любослава Лазарова 14 г. с танца си „Аз, Клеопатра" - първо място, Елизабет Рашева на 12 г.с танца "Испанска страст" - второ място и Симона Коева на 12 г. с танца „Калинка" - трето място.

Четирите момичета освен плакети и дипломи спечелиха и право на участие в Международния фестивал на съвременното танцово изкуство „Морска фиеста", който се провежда през август в Приморско и е с награден фонд 1000 евро.