Три дни зумба фестивал на Златни пясъци
Три дни зумба фестивал на Златни пясъци / Dariknews, архив

Първият международен зумба фестивал ще бъде проведен в комплекс „Златни пясъци” от днес до неделя. Събитието е първо по рода си в България. В това уверява инструкторът Калин Петков, който е част от клуба, който организира мероприятието.

Петков обясни, че думата няма конкретно значение, а е просто хрумване на създателя на заниманието, който се казва Бето Перос и е родом от Колумбия.  Запознатите определят същността на зумба като фитнес занимание, което съчетава различни разновидности на движения. Те могат да бъдат взаимствани от ежедневната работа на всеки човек, от посещението в дискотека, от действията по време на пазар и др. Зумбата се практикува на фона на интернационална музика, по ритъма, на която инструкторът ръководи тренировката.

На фестивала ще бъдат демоснтрирани различните видове зумба. Има предвиден регулярен зумба клас за всеки един човек, зуматомик за деца от 4 до 12 години и зумба тонинг с гирички подобни на маракаси. Най-новият вид, които добива все по-голяма популярност, се практикува с помощта на стол и се нарича сентао. Зумба голд е за всички, които сега започват с тренировки и желаят  да поддържат своето тяло чрез движение. 

За по-ефектното представяне на фестивала ще участват и няколко специални гости от чужбина. Сред тях е Линда Мъркол от Англия, която е зумба джамър. Тя е човекът, който прави хореографии за инструктори. Мъркол ще направи клас на седми, който ще продължи час и половина.

Няма човек, който не може да прави зумба, смята Петков. Тя не слага ограничения за възраст и пол. Практикува се без партньор.