Сърфисти организират почистване на плажове край Варна
Сърфисти организират почистване на плажове край Варна / Дарик Варна, архив

Четири плажа по родното Черноморие ще бъдат почистени този уикенд. Екоинициативата е на Surfrider Foundation и ще обхване плажните ивици на Варна, Камчия, Иракли и Бургас.

Плажовете са замърсени и ние ще ги почистим, докато се радваме на пролетта. Всеки, който има желание, свободно време, обича морето, плажа и иска да ги запази в естествения им вид и красота, е добре дошъл да се включи на всеки един от плажовете, част от инициативата", посочват организаторите.

Почистването на Камчия ще се проведе в събота между 13 и 16,30 часа. Сборният пункт е алеята от лявата страна на устието на р. Камчия, пред изоставената постройка на ресторантския комплекс. В неделя доброволците могат да заповядат на плажа „Фичоза" край Варна. Акцията там ще се случи между 12 и 15 часа. На желаещите да се включат ще бъдат раздадени ръкавици.

За втори път от Surfrider Foundation организират акция по почистване на българските плажове. Tази година акцентът ще е върху пластмасата, която представлява между 60 и 90% от намерените по плажовете отпадъци.

Surfrider Foundation Sofia е локално представителство на неправителствената организация Surfrider Foundation Europe в България. Дейността й е посветена на опазването на морето, плажовете, вълните, водите и хората, които ги обичат. Създадена е през 1990 г. в Биариц, Франция, от сърфисти. Мисията на Surfrider Foundation Sofia е да помогне за подобряването на качеството на водата, достъпа на хората до плажовете и морския бряг и осигуряването на устойчиво и отговорно развитие на българските крайбрежни зони.